Večernji list

KAKO SE NAPUNITI?

1

2

4 Prihvatiti sebe takvog kakav jest

Ako možemo prihvatiti svoju visinu i druge osobine koje ne možemo mijenjati, tada bismo trebali i ovu osobinu shvatiti kao biološku, normalnu i neutralnu. Postoji kontekst gdje će ova osobina biti više ili manje korisna, no u svakom slučaju ona je normalna i odlika je živčanog sustava.

Zaštita

Ako postoji opcija da se zaštitite od stvari koje su za vas stresne i uznemiravajuće, tada je to neophodno i učiniti. Ovo vrijedi za sve ljude, no kod osoba koje su visoko osjetljive izuzetno je važno. Ako ne možete izbjeći strasnu situaciju, tada u trenutku možete koristiti vizualizaciju koja će vam pomoći da se disocirate te naći strategiju poslije koja će vam pomoći da se ustabilite.

Povlačenje i oporavak

Nastavno na prethodnu točku, kada osjećate preplavljenost vodite računa o vremenu za sebe koje će vam pomoći da „napunite baterije“. Hoće li to biti šetnja prirodom, ostanak kod kuće, topla kupka, masaža ili nešto treće – sve ovisi o vama.

Vođenje računa o fiziološkim potrebama

S obzirom na osjetljivost sustava, imajte na umu da je vašem organizmu jako bitan redovit san, prehrana i odmor. Dovoljno sna, dovoljno hrane i tekućine su neophodni da bi vaš organizam normalno funkcionirao. Disbalans može znatno pridonijeti crpljenju vašeg organizma. Tjelovježba je također važna jer služi kao svojevrsni ventil putem kojega otpuštamo sve loše što nam se dogodilo.

Podrška okoline

Okružite se ljudima koji vas razumiju i podržavaju. Hoće li to biti prijatelji, obitelj, partner ili pak stručna osoba – samo je važno da znate da niste sami i da imate osobu od povjerenja.

KAKO PREPOZNATI VISOKU OSJETLJIVOST?

Sljedeće natuknice mogu vam biti smjernica da prepoznate visoku osjetljivost kod sebe ili drugih:

Kada ste bili dijete, roditelji/odgajatelji/ učitelji su vas smatrali osjetljivim

Imali ste (i još uvijek imate) bogat unutarnji život

Lako vas preplave jaki zvukovi (poput sirene), intenzivni mirisi, jaka svjetla, grubi materijali

Izbjegavate nasilje u filmovima/serijama jer vas izuzetno uznemire

Važno vam je izbjeći preplavljujuće situacije

Imate potrebu povući se od svijeta kada vam je svega previše

Uživate u delikatnim mirisima, okusima, zvukovima, umjetnosti

Glasoviti i nagrađivani književni dvojac Larí Marí donosi nam novi, intrigantni i duboki psihološki roman „Naličje spoznaje“. Nakon njihovih velikih uspješnica „Bez ljubavi i mržnje“, „Zlatni Mjesec“, „Armati“i „Bremenita šutnja“, ovaj fantastičan roman spoj je lijepe književnosti, duboke psihoanalize, duhovnosti i filozofije, koji uvodi čitatelja u najdublje duševne tajne.

Larí Marí začetnice su novog književnog pravca nazvanog Proza koja liječi. Da njihova proza liječi, nadahnjuje i osvješćuje, dokazuju tisuće rasprodanih primjeraka njihovih književnih hitova koji su uvijek na vrhu lista najboljih i najčitanijih romana.

Slikovnica “Ako dođeš na Zemlju” autorice Sophie Blackall malene uči, a odrasle podsjeća da na cijeloj zemaljskoj kugli možda ne postoji „tipična“osoba, ali postoji nešto što nam je svima zajedničko, što svi dijelimo – ovaj planet na kojem živimo. Uoči Dana planeta Zemlje ova slikovnica tu je da nas podsjeti koliko je naš planet jedinstven i dragocjen te ga zato trebamo čuvati.

Elizabeth Day britanska je novinarka i spisateljica koja je za svoj književni rad primila brojna priznanja. „Zabava“je njezin prvi roman objavljen na hrvatskom jeziku. U njemu autorica problematizira važnosti klase i elitizma unutar britanskog društva kroz motiv zabave. Day na mračan i satiričan način opisuje vrtoglav uspon bogatih britanskih nasilnika sve do najviših funkcija u društvu. „Zabava“je četvrti roman Elizabeth Day od šest koliko ih je objavila u spisateljskoj karijeri.

Roman “Sjena i kost” autorice Leigh Bardugo bestseler je New York Timesa i prvi nastavak istoimene trilogije o Grishaversu. Radnja prati glavnu junakinju Alinu Starkov koja, nakon što u sebi otkrije posebne moći, prolazi obuku kako bi postala pripadnicom griša – magične elitne jedinice u kraljevstvu Ravka. Sjena i kost prvorazredna je pustolovina koja nudi fantastično okruženje, akciju i intrige.

PSIHA

hr-hr

2021-05-22T07:00:00.0000000Z

2021-05-22T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282329682841332

Vecernji List