Večernji list

Trening koji vas vraća u formu

Kako brže doći do cilja i dovesti tijelo u formu? Trener John Kersbergen tvrdi da je rješenje intenzivni trening. „Najviše će uspjeha pružiti neki od intenzivnih treninga, jedan od oblika visokointenzivnog intervalnog treninga (HIIT) kojim se aktiviraju svi važni dijelovi tijela, a izvode se različite vježbe ovisno o danu u tjednu. Ne radi se o satima znojenja u teretani, jer cijeli trening, koji uključuje i zagrijavanje, ne smije trajati dulje od 45 minuta, a 3-4 puta u tjednu sasvim je dovoljno“, objasnio je. Koncept intervalnog treninga počiva na mijenjanju intervala vježbanja: intenzivnih i odmora. Cilj je povisiti brzinu otkucaja srca, a zatim spustiti. Primjer može biti vožnja bicikla, preskakanje užeta, veslanje ili plivanje. Važno je ne zaboraviti na trening snage.

Hepatitis ne može čekati!, slogan je ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svjetskog saveza za hepatitis koju u Hrvatskoj provodi HUHIV, a koja naglašava potrebu za ubrzanjem napora za eliminaciju hepatitisa, koji su posebno usporeni tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Teška oštećenja jetre

Hepatitisi su još uvijek globalni javnoz dravstveni izazov jer svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba izgubi život od posljedica bolesti povezanih s hepatitisom. Više od 1,1 milijun života izgubljen je svake godine zbog posljedica zaraze hepatitisom B i C. Na virusne hepatitise B i C stavlja se poseban naglasak budući da pripadaju takozvanim „tihim bolestima“, odnosno bolestima koje dugo teku bez prepoznatih simptoma. Dugotrajna, neliječena infekcija može uzrokovati teška oštećenja jetre i općenito zdravlja. Hepatocelularni karcinom kao posljedica neliječene bolesti u stalnom je porastu, a većina se otkrije u fazi prekasnoj za uspješno liječenje. Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti. U doba pandemije bolesti COVID-19 testiranja na hepatitise smanjena su za oko 60% te danas ukupno u svijetu čak devet od 10 zaraženih nije svjesno svog stanja. Trenutačna situacija znatno negativno utječe na dostizanje globalnih ciljeva SZO-A za eliminaciju hepatitisa do 2030. godine.

U Hrvatskoj je učestalost hepatitisa B i C u općoj populaciji niska (prevalencija manje od 1%), no učestalost je znatno viša u populacijama koje imaju veći rizik za hepatitis B i C. Prema procjenama epidemioloških istraživanja, u Hrvatskoj oko 25.000 osoba ima kronični hepatitis B, a oko 40.000 nosioci su protutijela na hepatitis C. Prema procjenama matematičkih modela, oko 12.000 osoba treba se liječiti od hepatitisa C.

Bez hepatitisa D

U Republici Hrvatskoj nisu zabilježeni slučajevi hepatitisa D. Broj oboljelih od hepatitisa A bitno se smanjio u posljednjih 50 godina, čemu su znatno pridonijeli poboljšani uvjeta života i uspješne preventivne mjere u održavanju osobne i komunalne higijene i sanitacije. Hepatitis C je izlječiv, a za hepatitis B postoji cjepivo i učinkovito liječenje.

I ove godine Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-A i virusnog hepatitisa (HUHIV) uključila se u kampanju u povodu Svjetskog dana

hepatitisa, koji se obilježava 28. srpnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja

i liječenja virusnih hepatitisa

ZDRAVLJE

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282724819956405

Vecernji List