Večernji list

4 STVARI KOJE JE DOBRO IMATI NA UMU PRIJE NEGO ŠTO ZAPOČNETE DIJETU

1 U fokusu ste vi

Zaboravite na sve poruke koje čitate, fokusirajte se na to da samo vi možete utjecati na svoj odnos prema hrani. Što vaša glad predstavlja? Možda ste pod stresom, možda vam je dosadno. Možda ne postavljate jasne granice. Stvorite sami uvjete za uspjeh!

2 Budite spremni

Napunite hladnjak zdravim namirnicama jer je tada lakše pratiti savjete nutricionista i prehranu a da ne trošite na to puno vremena. Nasjeckajte mrkvu, pripremite salatu, ispecite bijelo pileće meso unaprijed… Ne morate cijeli dan provoditi u kuhinji kako biste pripremili zdrav obrok. Birajte orašaste plodove, salate, variva ili juhe… Neka jela možete spremiti i u zamrzivač, ujutro izvaditi i ponijeti na posao gotov obrok.

3 Dovoljno se odmarajte

Studije pokazuju kako je manjak sna čimbenik koji aktivira hormone gladi. Jedna je studija pokazala kako samo jedna noć bez sna može povećati razine hormona koji bude osjećaj gladi. U prosjeku bi odrasla osoba trebala spavati najmanje 7 sati radi održavanja zdravlja.

4 Budite dobri prema sebi

Naučite kako sebe prigrliti i njegovati svoje tijelo i um. Znamo da brze dijete i bilo kakav oblik restrikcije ne djeluje dugoročno, a što će se dogoditi ako pojedete taj jedan keks koji je zabranjen dijetom? Baš ništa. Jesti zdravo znači znati kako i kada u prehranu ukomponirati namirnice koje volite, a ako promijenite pogled na sebe, ne samo da ćete biti sretnija osoba već ćete pronaći i novi način prehrane koja vama odgovara.

DOBRO JE ZNATI...

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282789244465845

Vecernji List