Večernji list

I nekoliko centimetara vode može biti kobno

Prije bezbrižnog uživanja u vodi pobrinite se za sigurnost, obratite pozornost na to gdje se kupate i uvijek, ali uvijek pazite na najmlađe

3 NOŠENJE SIGURNOSNOG PRSLUKA

Djeca koja ne znaju plivati trebaju nositi sigurnosni prsluk primjeren njihovoj dobi, visini i težini te biti pod stalnim nadzorom. Mogu koristiti i sigurnosne pojaseve ili rukavice, no pri njihovoj upotrebi potreban je dodatan oprez jer ne pružaju visok stupanj sigurnosti kao prsluk. Sigurnosni prsluk preporučuje se pri vožnji na čamcima ili drugim plovilima kod svih osoba, djece i odraslih.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od 7% u skupini ozljeda. U svijetu godišnje od utapanja smrtno strada 236.000 osoba. Najviše je stradalih, njih 90%, u gospodarski slabo i srednje razvijenim državama svijeta. U posljednjih deset godina u Republici Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno godišnje umre oko 90 osoba.

4 KUPANJE U RIJEKAMA

I JEZERIMA POD POSEBNIM OPREZOM

Kupanje u rijekama i jezerima treba biti pod povećanim oprezom zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu te struja i virova. Preporuka je da se ne ulazi u vodu odmah nakon obroka, već najmanje dva sata nakon jela.

5 OPREZNO RONJENJE

Pri ronjenju na dah ne smije se predugo zadržavati dah ni hiper ventilirati (ubrzano forsirano disati) prije uranjanja. Potrebno je poznavati i primjenjivati osnovna pravila sigurnog ronjenja. Treba uvijek roniti u paru.

6 PLIVANJE POD POSEBNIM OPREZOM ZA OSOBE KOJE BOLUJU OD KRONIČNIH BOLESTI

Osobe koje boluju od kroničnih, posebno srčanih bolesti te dijabetesa i epilepsije trebaju se pridržavati uputa liječnika o ponašanju tijekom ljetnih vrućina i uzimati preporučenu terapiju, no treba znati i da neki lijekovi mogu dovesti do nuspojava koje mogu povećati rizik od utapanja. Osobe koje boluju od epilepsije trebaju se u pravilu kupati u društvu drugih osoba pod posebnim oprezom.

7 IZBJEGAVANJE KONZUMACIJE ALKOHOLA

Alkohol povećava rizik od utapanja zbog velikog broja negativnih utjecaja uključujući poremećaj svijesti, smanjenje kontrole rasuđivanja, smetnje u motoričkoj koordinaciji te brojne druge promjene u ljudskom organizmu.

8 POZNAVANJE OSNOVNIH MJERA SPAŠAVANJA I OŽIVLJAVANJA

Osoba koja se utapa može potopiti i tako ugroziti i drugu osobu, uključujući i najbolje plivače, stoga se preporučuje da se spašavanje, ako za to postoje uvjeti, prepusti osobama koje su obučene za to. Ako takvih osoba nema u blizini, osobi koja se utapa treba pristupiti s oprezom. Dobro je pri spašavanju koristiti pomoćna sredstva poput pojasa za spašavanje i slično.

U slučaju potrebe, treba što prije započeti s osnovnim mjerama oživljavanja i pozvati hitnu medicinsku pomoć.

ZDRAVLJE

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282866553877173

Vecernji List