Večernji list

Koje opasnosti ljeti trebate izbjegavati?

TOPLINSKI UDAR I ISCRPLJENOST TOPLINOM

Visoke temperature nisu samo neugodne nego i opasne te potencijalno smrtonosne, a velik broj ljudi upravo tijekom ljeta završi na hitnom odjelu zbog ovih stanja. Ovo su dva najopasnija stanja vezana za vrućinu, a kada se jave, tijelo se ne može rashladiti samo nakon dugotrajne izloženosti toplinama. Dr. Kim Knowlton sa Sveučilišta Columbia navodi da se ovo stanje lako može spriječiti – potrebno je samo izbjegavati izloženost vrućini u najtoplijem dijelu dana pa pokušajte sve obveze rasporediti tako da ih možete obaviti ujutro ili navečer.

Važno je i tijekom vrućih dana kontaktirati prijatelje i obitelj kako biste provjerili jesu li dobro. Na ove stvari trebate obratiti pozornost:

• visoka temperatura tijela

• ubrzan puls

• vruća koža

• glavobolja i vrtoglavica

• jako znojenje

• mučnina

• grčenje mišića

BLAGA I OZBILJNA DEHIDRACIJA

Dehidracija predstavlja poremećaj odnosa unosa i gubitka vode, a do nje mogu dovesti jači proljevi i povraćanja, povišena tjelesna temperatura, prekomjerna toplina praćena jakim znojenjem i/ili porastom tjelesne temperature i smanjen unos vode iz bilo kojega razloga.

Dovoljna količina vode bitna je za procese regulacije tjelesne temperature koji su pogotovo važni ljeti. Znojenjem dnevno možemo izgubiti oko tri četvrtine vode, stoga je potrebno prilagoditi unos vode novim zahtjevima ljetnog vremena. Tijekom vrućih ljetnih mjeseci potrebno je uzimati više tekućine, izbjegavati ekstremna izlaganja jakom suncu te teške fizičke poslove u uvjetima visoke temperature okoline. Osim što biste trebali piti više vode, ovu dragocjenu tekućinu možete konzumirati i putem namirnica koje su bogate vodom – voćem i povrćem.

Najlakši način provjere jeste li dehidrirali ili ne je tako da provjerite boju mokraće. Ona bi trebala biti što svjetlija.

OPEKLINE OD SUNCA

Kod osoba svijetle boje kože, svijetlih očiju i svijetle kose UV zrake dovode do opeklina, crvenila, bolnosti i otoka kože kad se koža prekomjerno izlaže suncu i ako nije pružena adekvatna zaštita. Opekline od sunca mogu se zadobiti čak kod prisutne naoblake i na visokim planinama. Naravno, nisu u opasnosti samo osobe svijetle puti nego svi koji se predugo izlažu suncu bez potrebne zaštite. Osim opeklina možete računati na ubrzanu pojavu bora, suhu kožu i mrlje od sunca, ističu stručnjaci Američkog udruženja za hranu i lijekove te navode i kako se povećava rizik od razvoja raka kože, koji je iznimno opasan. Kod opeklina kože zbog prejakog učinka sunca uvijek se razvija crvenilo, svrbež, peckanje i bolnost kože. Ako je opeklina intenzivnija, postoji mogućnost razvoja otoka i mjehura.

– Izuzetno je važna prevencija razvoja opeklina zaštitom kože odjećom i korištenjem preparata s visokim zaštitnim faktorom – objasnila je dr. sc. Iva na Nola, spe c. d e r ma tove n ero logi je, za portal ordinacija.hr.

SIGURNI U VODI

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282926683419317

Vecernji List