Večernji list

OPREZNO S KLIMOM, ALI DOM RASHLADITE

Jedni spas od ljetnih vrućina u kući ili automobilu najčešće je klimatizacijski uređaj. Nije ih zabranjeno koristiti, ali morate biti svjesni i mogućeg rizika. Naime, razlika između temperatura prostorije i vanjskog zraka ne smije veća od 7 stupnjeva, a kod planiranog izlaska na vanjsku temperaturu potrebno je

postupno prilagođavanje organizma prije izlaganja toplini.

· Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

· Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža.

· Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja u svom domu.

· Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslijepodnevno sunce. Rasprostrite mokre ručnike u prostoriji. No ne zaboravite da se time povećava vlažnost zraka.

· Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti zdravstvene teškoće vezane uz velike vrućine. Pomoći će, međutim, bržoj izmjeni zraka kada u večernjim satima cirkulacijom svježeg zraka rashlađujete svoj dom.

ZDRAVLJE

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283012582765237

Vecernji List