Večernji list

PRIPREMA, POZOR, ŠKOLA

Iskoristite ljeto kvalitetno

Gordana Galetić, magistra socijalne pedagogije, psihoterapeutkinja, bračna savjetnica, edukatorica, www.centarsreca.hr

ISTRAŽUJTE KRAJOLIK, PRIKUPITE KAMENČIĆE, LIŠĆE, GRANČICE TE DRUGI DAN KOD KUĆE ZAJEDNO RADITE UMJETNIČKO DJELO ILI SLIKU

Ljeto svojom toplinom opušta, sunce mnogima navlači osmijeh na lice i ujedno je, zbog godišnjih odmora, većini prilika da se odmore i provedu kvalitetno vrijeme s obitelji. Prije svega omogućimo mi roditelji sebi trenutke odmora i punjenja baterija kako bismo mogli maksimalno uživati na odmoru i u svojoj obitelji. Ako roditelji žive zajedno ili se podržavaju, dobro je da 1-2 dana odmora jedan roditelj znatno više preuzme brigu o djeci, kako bi se drugi potpuno posvetio sebi i odmorio na način na koji mu je potrebno. Nakon toga se zamijenite. Ako nemate tu mogućnost, dobro je potražiti podršku rodbine i prijatelja. Mi imamo samo jednog djeda u blizini i puno mi znači kada prijateljica na nekoliko sati preuzme djecu i igra se s njima dok ja za to vrijeme radim sama što mi je gušt, ljenčarim s mužem ili se odmaram. Naime, kada barem na kratko maknemo stres i umor i potpuno se posvetimo kontaktu sa svojim djetetom, to nas može napuniti pozitivnom energijom i srećom više od ičega drugoga!

UŽITAK ZA DJECU I RODITELJE

Aktivnosti s djecom koje su gušt i djeci i roditeljima mnogobrojne su, a sve ovisi o tome koji ste tip vi i što voli vaše dijete. Ponekad nas umor, a nekad i inercija povuku da se izležavamo na plaži ili na kauču u hladovini doma. Međutim, to može biti korisno samo u prvoj fazi odmora i ako nam doista treba fizičkog odmora ili sna. Nemali broj ljudi nastavi tako provoditi godišnji odmor, ali to ih ne napuni onim istinskim zadovoljstvom i radošću te energijom koja pršti iz čovjeka kada se vrati s odmora! Pronađite nešto u čemu ćete uživati i vi i vaše dijete, a osobito su lijepe one aktivnosti koje volite i činite svi zajedno kao obitelj. Znate da se kaže da su najdragocjenije stvari u životu besplatne? Tako je i s igrom s djecom i vremenom koje obitelj aktivno i produktivno provodi zajedno – ispunjava nas relaksacijom i toplinom oko srca, a najčešće ne traži ni kune! Mnogo zanimljivih aktivnosti možete naći u našem priručniku „ Sretno djetinjstvo“– priručnik zabavnih, razvojno poticajnih igara za djecu od 1 do 16 godina, koji je u PDF formatu dostupan svima na stranicama Centra za osobni i profesionalni razvoj „ Sreća“.

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja iz života drugih roditelja, kao i naših prijedloga aktivnosti koje vaše ljeto s djecom može učiniti još zabavnijim, produktivnim i ispunjenim zadovoljstvom!

NOVAC NIJE UVJET

Često mislimo da nam treba novac da bismo radili nešto zanimljivo. Međutim, evo što kažu brojni roditelji s kojima sam razgovarala, u čemu oni uživaju sa svojom djecom. Jedna mama kaže da ju je razveselilo vratiti se u djetinjstvo i igrati gumi-gumi ili lastik s djecom. Sve je bilo popraćeno gomilom smijeha, a još zabavnije kada se i tata hrabro pridružio. Filmska večer s crtićem neočekivano je raznježila cijelu obitelj, tražila se maramica više jer su u nekom trenutku krenule i suze, a ne zna se tko se više udubio u film – roditelji ili njihovo dvoje djece. Kokice su bile ukusan dodatak, a osjećaj povezanosti i kroz suze i kroz smijeh, sreće i zajedništva, vladao je u stanu po završetku crtića. Radosna djeca i radosni roditelji! Poneka baka možda nas može zabaviti podukom iz pletenja, koje je posljednjih godina opet postalo hit. Mnogi roditelji spominju izlete koji su blizu njihova doma i čak ne zahtijevaju auto.

Slikarica Morana dijeli ideju: na izletima istražuju krajolik, a uz to prikupe kamenčiće, lišće, grančice i svakakve sitnice te drugi dan kod kuće zajedno izrade „land art“– umjetničko djelo ili sliku.

Takav uradak, osim što razvija maštu, finu motoriku, pažnju i kreativnost, usput povezuje lijevu i desnu polutku mozga jer traži i promišljanje, analizu prostora, snalažljivost, timski rad i suradnju svih članova obitelji. Ujedno potiče uživanje u „ovdje i sada“, prepoznavanje ljepota prirode i ekološku svjesnost.

Također, zajedno stvarate sliku koju možete okačiti na zid i koja će sve vas ostatak godine podsjećati na ljeto i zajedništvo koje ste osjećali. Naučimo našu djecu starim igrama poput školice – odmah i povratak u školske klupe dobiva veseliju notu, pokretnu igru sik- sak- suk, igru rukama kamen-škare-papir ili igru lijepe metaforične poruke „sami sebe zaplićemo – sami sebe otplićemo“, poznatu i kao Kolariću-paniću. Upute za ove igre lako ćete naći pretraživanjem interneta.

PRIJEDLOZI AKTIVNOSTI ZA CIJELU OBITELJ

Mama Petra rekla mi je kako joj se jako svidjela aktivnost koju inače radimo na našim JUPI radionicama za malu djecu i roditelje, a nešto slično vole i školarci na našim radionicama za maksimalni razvoj potencijala djece Ljubav u pokretu. Napravite teglicu s idejama i aktivnostima: izrežete 20-ak

papirića i napišite na svaki papirić jednu aktivnost te u teglicu ubacite sve te šarene papiriće. Svaki dan izvučete jednu aktivnost. To može biti nešto jednostavno poput odlaska u šetnju, ispeći kolač s mamom i tatom ili nešto malo zahtjevnije kao napraviti domaćeg ljigavca, odlazak na neku predstavu, isprobati kućni eksperiment...

Kako djeca svaki dan iz tegle izvlače nešto novo, stvara se atmosfera iščekivanja i uzbuđenja te osjećaj zadovoljstva kada to zajedno ostvarite! Opcija je podijeliti aktivnosti po bojama, primjerice zelena za aktivnosti u prirodi, plava za eksperimente, roza za maženje i nježne riječi, žuta za slastičarsko-kuharske projekte, crvena za likovne aktivnosti, itd. Tako djeca mogu izabrati vrstu aktivnosti za koju su taj dan raspoložena te birati tu boju, a ujedno mlađi uče boje i vježbaju pamćenje, a stariji osvještavaju sebe i važnost slijeđenja svojih potreba.

Tata Alen napravio je u dnevnom boravku glazbeni nastup bez i jednog instrumenta, a članovi benda bili su trogodišnji sin, šestogodišnja kći, supruga i on. Vidjela sam videosnimku i mogu vam reći da su zabava i smijeh obuzeli cijelu obitelj.

Mama Irena rekla mi je: „ Jedne godine nadobudno sam napravila tablicu s kreativnim aktivnostima za svaki dan. Naravno da je se nismo baš pridržavali 100%, ali dosta toga smo isprobali. Srce mi je bilo kao kuća kad su me klinci pitali neki dan: E, mama, možemo li danas raditi nešto iz one tvoje tablice? Na primjer, gledati izlazak zvijezda navečer?“Inspiraciju za ljetne aktivnosti kaže da je crpila na Pinterestu.

Za svaku dob djece možete naći sadržaje u kojima se zajedno možete zabaviti. Šestogodišnje dijete uživalo je u projektu ličenja sobe, farbala je zidove, premještala stvari. Možete dogovoriti zajednički projekt poput uređenja nekog komada namještaja, oslikavanja ili pak skupljati biljke za vlastiti herbarij pa tako otkrivati različite mirise biljaka, boje i nazive te se i ovako istovremeno pripremati na zabavan način za školu.

Čak i najmlađa djeca oduševit će se sudjelovanjem u uređenju okućnice. Možda vaša zgrada ima dio koji smijete urediti, a djeca vole osjećati da su važna, da pridonose i da su veliki.

Uključivanje djece u uređenje doma i stvaranje zajedničkih projekata jedan je od načina da jačamo dječje samopouzdanje i samopoštovanje, a samopoštovanje je osnova za sretan život svakog čovjeka. Više o tome kako poticati razvoj samopouzdanja i samopoštovanja možete naučiti na istoimenom seminaru Centra „ Sreća“, a taj i druge online i uživo seminare za roditelje i za stručnjake u radu s djecom možete potražiti na mrežnoj stranici centarsreca.hr. Dobro je za besplatnu inspiraciju povremeno pogledati i na Facebook-stranicu Centar za osobni i profesionalni razvoj „ Sreća“, gdje uz brojne savjete i ideje znaju biti i objave za darovanje besplatnih mjesta na seminarima kao i za, besplatne i uz plaćanje, sadržaje za djecu i roditelje.

Upravo su zajednička igra i kvalitetno vrijeme, koje kao roditelji provedemo zajedno s djecom, još jedan od važnih elemenata koji pridonose samopoštovanju djeteta i dobrom odnosu s roditeljem te lakšem budućem rješavaju potencijalnih izazova u odgoju.

SRPANJ 2021.

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283180086489781

Vecernji List