Večernji list

Odgovara: Maja Vučić, prof. psihologije

“IMAM PANIČAN STRAH OD POMISLI NA USPOSTAVLJANJE EMOTIVNE VEZE I BLISKOSTI S POTENCIJALNIM PARTNEROM, A O UDAJI I ZASNIVANJU OBITELJI DA NE PRIČAM...”

Ima načina da si pomognete. Ljudi su slojevita bića. Rađamo se s određenim temperamentom, s određenim kognitivnim potencijalima koji nam kroz

život olakšavaju rješavanje određenih zadataka, s genetskim zapisom koji vučemo od roditelja s raznim obilježjima naše ličnosti, a kroz život učimo i upijamo ono što nas naša obitelj, nama bliske osobe i okolina uče. Sve to utječe na način na koji doživljavamo sebe i svijet oko sebe i na naše ponašanje. Anksioznost je osjećaj koji se javlja kad negativno predviđamo buduće događaje. Obično se takva negativna predviđanja ne događaju i često su potpuno neosnovana, ali osjećaj straha bude toliko jak da osoba ili izbjegava suočavanje s tim čega se boji ili uvodi kompulzije da taj strah poništi.

Za rješavanje ovakvih problema najučinkovitija je kognitivno-bihevioralna terapija (KBT). Relativno brzo i učinkovito pomaže u smanjenju i uklanjanju tjeskobe i straha. S jedne strane radi se na kognitivnoj restrukturaciji ili na promjeni u načinu razmišljanja, na procjeni, zaključivanju i donošenju odluka, a s druge strane na promjeni ponašanja. Ponekad se KBT koristi samostalno ili se kombinira s farmakoterapijom. To ovisi o dijagnostičkoj procjeni osobe.

Kod vas treba istražiti i koji je korijen problema kod uspostavljanja emocionalne bliskosti tako da bi za vas bilo najbolje da se odlučite za psihoterapiju, a ne da samostalno rješavate ovaj problem.

ZDRAVLJE

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283218741195445

Vecernji List