Večernji list

MORSKE AKTIVNOSTI

Osjećajte se poletnije i bolje

Valentina Sumpor, fitness-instruktorica

Lagane majice, kratke haljine, hlačice, sandale i natikače, sve redom odjeća koja minimalno skriva naše tijelo... Sve ono što se tijekom zime i hladnog proljeća nakupljalo ispod debelih vesta i trenirki sada izlazi na svjetlo dana. Mnogima po glavi počnu vrludati negativne misli i emocije jer, eto, majice su na određenim dijelovima tjesnije nego što bi željeli da budu… ako se na to doda pritisak slike „ savršenog tijela za plažu“kojim nas bombardira okolina, osjećaj nezadovoljstva dođe nekako sam od sebe.

To nezadovoljstvo posebno je teško jer udara na samopouzdanje i raspoloženje. Pogotovo ako ga osjetite na plaži omotani ručnikom dok su drugi izvaljeni i upijaju sve što im sunce i more pružaju. Znam da se teško trgnuti iz tog stanja uma, ali cijena bivanja u takvom razmišljanju previsoka je da biste je plaćali. Dani života su neponovljivi i prebrzo idu da biste ih provodili osjećajući se loše zbog stvari koje ovise o vama, a ne u akciji mijenjajući sve što možete mijenjati i stvarajući život kakav želite. Mogućnosti su beskonačne i sve je na vama, tj. vašim svakodnevnim odlukama. Možete odlučiti sjediti u samosažaljenju, ljuti na sebe i cijeli svijet jer ste jeli sve što vam je palo pod ruku cijelu zimu pa se sad osjećate loše, a možete se potruditi pronaći razumijevanja za sebe, svoje tijelo koje zajedno s vama proživljava sav stres svakodnevnih promjena u našim životima zbog koronavirusa i ostalih nepredvidivih izazova. Možete odlučiti odmotati se iz ručnika, ušetati u more i plivati, roniti, pojesti salatu, ribu umjesto hamburgera ili pizze, lubenicu ili dinju umjesto sladoleda. Vaše tijelo reagirat će na odluke koje donesete i mijenjati se u skladu s njima. Najbolje što si možete priuštiti za godišnji jest aktivan odmor, kvalitetna hrana i miran san – bez alarma. Usudite se probati nešto novo, otisnite se u pustolovinu učenja vještine ili sporta u kojima ste uvijek bili samo promatrač..

SUP (STAND UP PADDLE BOARDING)

Ovo je zabavan način rekreacije na vodi uz trening cijelog tijela. Budući da stojite uspravno na ploči, pruža vam se jedinstvena prilika za promatranje svega ispod površine vode i krajolika na horizontu. Najljepše i najugodnije se otisnuti na dasci u more rano ujutro, kad još nikog nema, a more je mirno, netaknuto, poput ulja, uspavano. Takva jutra budu kao melem za naš uvijek zaposlen um i osjetila, a samoća djeluje kao detoks od tuđe energije i zadiranja drugih u naš osobni prostor.

PLIVANJE

Najbolji način da razgibate tijelo, rasteretite ga u moru i osunčate se je plivanje. Do bove i natrag nekoliko puta, lagano uz obalu, prsno, leđno… sve se računa, pa i plutanje. Samo da je opušteno. Budite oprezni, čuvajte se, nemojte nagliti i satima plivati na odabranoj relaciji dok vas ne počnu hvatati grčevi u mišićima. Kad se prsti na rukama smežuraju poput suhih grožđica, vrijeme je za pauzu na ručniku i koji komad voća.

ŠETNJA/ HODANJE

Ovo je jedna od podcjenjenijih aktivnosti, ali isto troši kalorije i pruža mogućnost da bolje upijete krajolik, pogled koji se pruža pred vama. Želite da hodanje ipak bude malo izazovnije, obujte adekvatnu obuću za planinarenje, napunite ruksak potrepštinama (hrana, rezervna odjeća, nepropusna odjeća, voda…) i krenite korak po korak prema nekom od naših krasnih planinarskih vrhova. U takve šetnje je najljepše (i sigurnije) uputiti se u društvu i/ili s vodičem (da ne završite u večernjim vijestima).

SRPANJ 2021.

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283377654985397

Vecernji List