Večernji list

Kvalitetni obiteljski odnosi važni su za mentalno zdravlje djece

Kristina Bačkonja, dipl. psihologinja

Nedavno su znanstvenici sa sveučilišta Kalifornija otkrili da usamljenost znatno utječe na životni vijek pojedinca. Naime, u studiji koja je provedena na 1600 ispitanika s prosječnom dobi od 61 godinu pokazalo se da je, unatoč dobroj socioekonomskoj situaciji i dobrom zdravstvenom stanju, čak 23% ispitanika preminulo unutar šest godina od istraživanja. Radilo se o ispitanicima koji su izvještavali o svojoj usamljenosti.

Temelj od najranije dobi

Ovakvi rezultati zapravo ne iznenađuju s obzirom na to da se već pokazalo koliko su zapravo odnosi koje stvaramo bitni već od najranije dobi. Naime, brojna su istraživanja pokazala kako kvalitetni obiteljski odnosi i adekvatni odgojni pridonose mentalnom zdravlju djece, emocionalno i psihički jačaju dijete, izgrađuju njegovo samopouzdanje i služe kao svojevrsna prevencija mentalnih poremećaja i u kasnijoj dobi. Drugim riječima, ako je odnos između roditelja i djeteta dobar, postoji velika vjerojatnost da će to dijete izrasti u zadovoljnu osobu. U obitelji u kojoj dijete zna da može računati na roditelje, da ga razumiju, ne odbacuju zbog povremenih intenzivnih sukoba i neslaganja, da poštuju i razumiju njegove želje i potrebe za samostalnošću i neovisnošću, ali mu u isto vrijeme postavljaju granice na ok način, dobri su temelji za njegovu mentalnu stabilnost.

Recipročnost odnosa

Ako su u djetinjstvu roditelji postavili dobre temelje i izgradili dobar odnos s djetetom, s vremenom se njihov trud počinje manifestirati u ponašanju djeteta prema roditelju.

Ako je odnos povjerenja, razumijevanja i podrške uspostavljen, tada roditelj koji jednog dana postaje onemoćao može očekivati da će pruženo dobiti nazad. Briga i vrijeme koje odraslo dijete provodi s roditeljem izuzetno je važno – to je period kada roditelj treba dijete, kada mu je važno da se ne osjeća „napuštenim“i da ga dijete želi u svom životu. No, velik broj roditelja ima osjećaj da mu se njegov trud iz najranijih dana ipak ne vraća u istoj mjeri. Kako je to moguće?

Iskrivljena percepcija

Jedan od razloga je možda u tome što roditelj ima iskrivljenu percepciju o tome kakav je zapravo bio njegov odnos s djetetom. Ako roditelj racionalizira svoje postupke prema djetetu i opravdava se na način primjerice da je to bilo vrijeme „kada su svi tukli djecu“, da se „trgao za njega“u odnosu kako su njega njegovi roditelji tretirali itd. – tada možda taj temelj ipak nije bio toliko dobar kako roditelj misli. U tom slučaju bilo bi dobro da roditelj preispita svoje postupke, da možda prizna sam sebi (a i djetetu) da nije znao i mogao drukčije, da sazna što je njegovu djetetu tada bilo najteže i da mu se ispriča. Ignoriranje situacije ili čak uvjerenost da je sve bilo apsolutno ispravno i da bi opet koristio iste odgojne metode, može dovesti samo do daljnjeg narušavanja odnosa s djetetom. Ako je cilj poboljšati taj odnos u odrasloj dobi, tada je važno da roditelj zaista čuje i razumije perspektivu sada već odraslog djeteta.

Nepostavljanje ikakvih granica

Ako djetetu nisu bile postavljane nikakve granice u djetinjstvu, postoji velika vjerojatnost da je to dijete odraslo u egocentričnu osobu. Osobu koja u odrasloj dobi neće biti u stanju misliti ni o kome drugome, već samo o sebi. Takav obrazac ponašanja neće pokazivati samo prema svojim roditeljima već i prema svima s kojima bude u doticaju. U ovom slučaju može se dogoditi da sam „sudar“s vanjskim svijetom dovede do osvještavanja nekad djeteta, a sada odrasle osobe s realnošću. Ako dobiva otkaze, ne može ostati u stabilnoj vezi, gubi prijatelje – a uvijek iz istog razloga – u tom slučaju postoji vjerojatnost da zbog svih tih okolnosti i želje da promijeni situaciju ta osoba promjeni svoje ponašanje. Najčešće problemi na svim životnim poljima ovakvu osobu ponukaju na promjenu.

Životne situacije

Danas velik broj ljudi izabire drugu zemlju ili čak kontinent za rad i život. U tom slučaju često roditelji ostaju „ sami“i djecu viđaju samo tijekom godišnjih odmora. Ako je udaljenost prevelika, čak ni blagdani nisu vrijeme obiteljskog okupljanja. U tom slučaju roditelji se mogu osjećati kao da su sami na svijetu. U ovoj situaciji bilo bi dobro sjetiti se da je tehnika prilično napredovala i da zaista možemo s nekim popiti kavu pa makar taj bio na drugom kraju svijetu. U svakom trenu se možemo vidjeti i čuti, a nerijetko i aviokompanije nude izuzetno povoljne cijene. Možda neće biti isto kao da dijete živi u ulici do vaše, no sama daljina ne mora biti prepreka.

Jedna od životnih situacija koja je dovela većinu obitelji do odvajanja jest i strah zbog zaraze koronavirusom. Mnogi stariji roditelji bili su razdvojeni od svojih kćeri i sinova, unuka. Neki su još uvijek odvojeni, a kako cijela situacija dugo traje, nije neobično da se velik broj njih osjeća usamljeno. I tu je od izuzetne važnosti tehnologija i njezine prednosti, ali možda i neki stari, zaboravljeni obrasci. Pisanje pisma i/ili razglednice također može biti način kako smo s nekim u kontaktu, a za razliku od napredne tehnologije, ovaj kontakt može biti i kao svojevrsni podsjetnik da na nekoga mislimo.

5 Biblioterapija i poetska terapija

Knjiga “Biblioterapija i poetska terapija” priručnik je za početnike objavljen u izdanju Školske knjige. Autorica Ivana Bašić svojim je djelom nastojala iznova oživiti humanistički duh onih vremena u kojima je povjerenje u priču i njezino značenje za pojedinca i zajednicu bilo neupitno. Biblioterapija ili terapija knjigom stara je disciplina koju su primjenjivale mnoge civilizacije, još od drevnih Egipćana koji su prepisivali riječi kao lijekove ili starih Grka koji su u tragediji, dramskoj vrsti, vidjeli priliku za emocionalno pročišćenje zajednice.

U izdanju nakladničke kuće Znanje izašla je originalna dvojezična zbirka priča “Kraljev gambit”, prvijenac komunikacijskog stručnjaka Dalibora Jakusa. Autor se u zbirci poigrava s vlastitim stanjima, balansira na tankoj niti između unutarnjeg i vanjskog svijeta, a inspiraciju pronalazi u svom okruženju i situacijama koje su almodovarski neobično ironične, gorko-slatke, a opet životne i jedinstvene. Zbirka je također bogato opremljena fotografijama i ilustracijama te je kao takva idealna za ljubitelje jedinstvene estetike i izražaja.

PSIHA

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283502209036981

Vecernji List