Večernji list

NAMAZANI NA PLAŽI

Koje proizvode i kako koristiti

Ana Abrahamsberg

HOĆETE LI TEŽITI BLIJEDOJ

PUTI ILI PREPLANULOM IZGLEDU OVOG LJETA, STVAR JE UKUSA. KOJA

GOD VAŠA ŽELJA BILA, NE

ZABORAVITE ZAŠTITITI KOŽU OD UTJECAJA SUNCA KAKO BISTE UŽIVALI U

ZDRAVOJ I LIJEPOJ KOŽI CIJELE GODINE

MNOGO JE PROIZVODA KOJE MOŽETE KORISTITI; OD KREME ZA SUNČANJE I PEKMEZA DO TERMALNIH VODA

Ljeto je tu, a vi sigurno planirate odlazak na more, daleku toplu destinaciju, odmor na jezeru ili vlastitom balkonu… Kakvi god vaši planovi bili, bez jedne torbice pune preparata koji će vas štititi od sunca, na put ne krećite. Ne brinite se, ne radi se o električnim napravama i najvećem suncobranu, već preparatima za njegu i zaštitu kože. Kako biste znali što je potrebno imati pri ruci ovog ljeta, za vas smo pripremili kratki vodič kroz sve potrebne proizvode.

ŠTO JE ZAŠTITNI FAKTOR I KOJI ODABRATI?

Kod odabira kreme za sunčanje, imajte na umu da na svakom sredstvu mora biti označena zaštita i od UVB i UVA zraka, s tim da sam broj označava stupanj zaštite od UVB zračenja koje je najkancerogenije. Učinkovitost zaštite ovisi o vrsti filtra (kemijski ili fizikalni), količine nanesenog sredstva i zaštitnoj supstanci. Najviši SPF u europskim zemljama je 50+. Na primjer, preparati sa SPF 15 štite kožu od UVB zračenja 15 puta dulje u odnosu na izlaganje suncu bez nanošenja zaštitnog sredstva i to vodeći računa o tome da to produljeno vrijeme izlaganja Suncu ne bude u vrijeme najvišeg UV indeksa, od 10 do 16 sati. Osobama svijetle puti i očiju čija koža uvijek izgori, preporučuje se korištenje zaštitnog faktora 50+, dok je osobama tamne

Nemojte zaboraviti

ni na zaštitu kose od sunca, a poželjno je i da se savjetujete sa svojim frizerom i/ ili dermatologom kakve preparate

birati

kože, kose i očiju dovoljan faktor 30,

pojašnjava prof. dr. sc. Mirna Šitum,

KADA, GDJE I KOLIKO KORISTITI KREME SA ZAŠTITNIM FAKTOROM?

Preporučuje se nanijeti obilniju količinu fotoprotektivnih sredstava; potrebno je približno 35 ml da bi se zaštitila koža prosječne odrasle osobe. U prijevodu, to znači: nanijeti

malo više od pola čajne žličice na svaku ruku, lice i vrat, a na svaku nogu, prsa i leđa nešto više od po jedne čajne žličice. Nipošto se ne smije zaboraviti na usnice, vjeđe, uši i gornju stranu stopala. Za učinkovitu zaštitu, fotoprotektivno sredstvo nužno je nanijeti 15 do 30 minuta prije izlaganja Suncu da se krema upije u površinski sloj kože te ponovno nanijeti sredstvo na fotoeksponirana područja 15 do 30 minuta nakon početka izlaganja kože suncu. Zaštitno sredstvo potrebno je obnavljati nakon kupanja, brisanja ručnikom, znojenja jer se tako skine 30-40% zaštitnog sloja. Fotoprotektivno sredstvo je, zbog jake refleksije UV zraka od pijeska i površine vode, nužno nanositi i kada se boravi u hladu i kada je oblačno vrijeme.

PEKMEZI ZA SUNČANJE

Pekmezi za sunčanje koriste se za ubrzano tamnjenje kože. Najčešće ne sadrže zaštitni faktor, odnosno ne predstavljaju zaštitu od sunca i štetnih UV zraka. Ne preporučuje ih se osobama kože svijetlog tipa ni djeci. Upute za korištenje ovise od proizvoda do proizvoda, prema sastojcima. Vrlo je bitno dobro procijeniti tip kože posebice kod nanošenja na područje lica i leđa. S obzirom na to da su ti dijelovi po svojoj građi masniji od ostalih, primjenom pekmeza za sunčanje koji su uklopljeni u masne podloge može doći do nastanka težih akni uzrokovanih kozmetikom.

PROIZVODI ZA UBRZANO TAMNJENJE

Proizvodi za ubrzano tamnjenje nisu isto što i proizvodi za samotamnjenje. Oni se razlikuju po kemijskom sastavu i načinu na koji djeluju. Proizvodi za ubrzano tamnjenje najčešće sadrže beta-karoten iz mrkve i nanose se u obliku ulja, tzv. pekmeza ili marmelade i spreja na kožu tijela. Vrlo su kvalitetni po svojim sastojcima jer sadrže i ulja koja njeguju kožu pa ona uz brončani ten dobiva i zdrav izgled. Njihov učinak se ne dobiva odmah, već je potrebno redovito nanošenje tijekom nekoliko dana .

Vrlo rijetki sadrže zaštitni faktor od sunca (poneki samo SPF 10) pa nemaju ulogu kao sredstva za zaštitu od sunca. Time se mogu dobiti sunčane opekotina ako su samo oni naneseni na kožu tijekom sunčanja. Potrebno ih je nanositi nakon što smo na kožu nanijeli proizvod sa SPF faktorom ili ih nanijeti na kožu kada više nema sunca i nakon zadnjeg kupanja. Proizvodi se ne preporučuju osobama čija je koža jako osjetljiva na sunce i djeci, pojasnila je dr. Klaudija Šebetić, dermatovenerologinja.

NJEGA KOŽE NAKON SUNČANJA

Sunčanje može značiti i traumu za kožu koja naknadno može postati suha i ispucala, a kako biste to spriječili, potrebno ju je mazati hranjivim kremama čiji će sastojci obnoviti kožu, ali joj i pružiti vlagu. Ako se ne volite mazati kremama,

odlična su zamjena i prirodna ulja. Preporučuje hladno prešana i nerafinirana bazna ulja badema, maslinovog ulja, pšeničnih klica, maline i jojobe te nevena i gospine trave.

OSVJEŽENE TERMALNE VODE

Minerali koji se nalaze u termalnoj vodi mogu u sebi i sadržavati antioksidante, tvrde studije, a tako mogu pomoći pri neutralizaciji utjecaja slobodnih radikala iz okoline, ali i smanjiti šanse za nastankom opeklina od sunca. Stručnjaci sugeriraju kako će nakon korištenja termalne vode koža lica biti mekša i sigurno manje suha, a ona može spriječiti pojavu ekcema zbog upalnih procesa. Termalnu vodu možete koristiti putem bočice u spreju ili se nalazi kao dodatak u kremama.

NE ZABORAVITE NA KOSU

Svi znamo kako sunce može oštetiti našu kožu, ali zaštitni faktori ne služe samo za zaštitu kože već i kose. Studija koju je proveo brend za njegu kose Philip Kingsley otkriva kako je glavni uzročnik suhe i nezdrave kose upravo UV zračenje, a prate ga u stopu klor koji se nalazi u bazenima i morska sol. Zbog oštećenja od sunca kosa trpi, a najčešće je riječ o suhoj kosi, ispucalim vrhovima, ispiranju boje te suhom tjemenu. Najbolji način za zaštitu kose tijekom ljeta je svakako izbjegavanje sunca ili nošenje šešira, ali ako to nije opcija, onda obavezno na kosu nanesite preparat za zaštitu kose. Ako se kupate u moru, od izuzetne je važnosti isprati kosu u slatkoj vodi svaki put kad izađete iz mora. Tijekom ljeta obavezno koristite šampone i njegu bez parabena i sulfata obogaćene vitaminima (E i C) koji djeluju antioksidativno jer umanjuju pucanje vrhova i popravljaju oštećenu kosu na staničnoj razini te ubrzavaju oporavak, popravak i regeneraciju kose.

SRPANJ 2021.

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283613878186677

Vecernji List