Večernji list

3 PITANJA ZA DERMATOLOGINJU

Mr. Klaudija Šebetić, dr. med. specijalist dermatologije i venerologije

1

Što moramo znati o kremama za samotamnjenje?

Mi liječnici uporno ponavljamo o štetnosti pretjeranog sunčanja i posljedicama koje mogu biti ubrzano starenje kože, bore, hiperpigmentacije i maligni tumori kože. U tome mogu pomoći kozmetički proizvodi za samotamnjenje koji su sve popularniji u cijelom svijetu. Oni nisu neka novost jer su znanstvenici proizvod za samotamnjenje otkrili prije šezdeset godina kada je i napravljena prva krema za samotamnjenje. O čemu se radi? Derivat šećera koji se naziva dihidroaceton ima svojstvo bojenja površinskog sloja kože i time ne ulazi u dublje slojeve kože. Površinski sloj kože time dobiva smećkastu boju koja je izražajnija nekoliko sati nakon nanošenja. Kozmetički proizvodi za samotamnjenje danas se mogu kupiti na mnogobrojnim mjestima i u različitim oblicima kao što su pjene, mlijeko za tijelo, losioni, maglice za lice, maramice, sprejevi, kreme, koncentrati za lice i dr.

2

Kako se pravilno nanose proizvodi za samotamnjenje?

Vrlo je važno prije nanošenja dobro pročitati uputu kao se proizvod nanosi, a u kratkim crtama to bi bilo ovako – proizvod mora biti nov i nikako ne onaj stari od lani. Prije nanošenja potrebno je napraviti blagi piling kože (ne kombinirati s depilacijom ili sl.), proizvod se nanosi na suhu kožu najbolje navečer prije spavanja i ne ispire s kože. Dobro ga je nanositi u rukavicama ili odmah nakon nanošenja dobro oprati ruke. Ne nanositi na pete ili tabane ili dlanove. Proizvod se na tijelo nanosi u kružnim pokretima i posljednje na laktove i koljena gdje je koža jako suha kako ne bi bilo najtamnije mjesto. Kako će koža nakon nanošenja izgledati vidjet će se idući dan i tek nakon nekoliko sati, zato ne treba s proizvodom pretjerivati.

3

Kako održati preplanuli ten?

Preplanuli ten nakon ljeta se može održati dulje ako se koža njeguje hidratantnim losionima i kvalitetnim uljima za njegu kože kao što je bademovo, ulje marelice ili ruže. Bitno je kožu hidratizirati kako ne bi djelovala suho i isušeno nakon ljeta. Pomoći mogu i proizvodi za samotamnjenje, ali i make-up trikovi kao što je nanošenje ulja koja su svjetlucava na tijelo i bronzera na lice. BB kreme ili tekući puderi daju licu odgovarajuću boju i preplanuli izgled, no bitno je da su nanošeni za hidratiziranu kožu. Hrana koja je bogata vitaminima i kvalitetnim uljima pomaže u zdravom i lijepom izgledu kože tijekom i nakon ljeta.

BEAUTY

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283669712761525

Vecernji List