Večernji list

ŠTO VAM NOKTI MOGU OTKRITI O ZDRAVLJU?

1 Lomljivi nokti:

Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cinka koji pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ako je to razlog, dodajte ga prehrani.

2 Bijele mrlje na noktima:

Ova pojava uglavnom se povezuje s lošim prehrambenim navikama, točnije s pomanjkanjem cinka, kalcija i željeza u organizmu. Problem možete riješiti suplementima i konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

3 koja se ljušti i peruta:

Ako vam se koža na prstima iznenada počne perutati, možda vašem organizmu nedostaje vitamina B. Ovaj vitamin potiče rast noktiju i obnovu kože, a također stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja. Osim dodataka prehrani, možete ga pronaći u ribama, kikirikiju, gljivama, avokadu...

4 Plava boja noktiju:

Ako vam nokti postanu plavi, to bi značilo da ne dobivaju dovoljno kisika. Razlog može biti bolest dišnog sustava ili Raynaudov sindrom – periferna arterijska bolest. Do ove pojave može također doći kod nekih osoba čija je cirkulacija jednostavno lošija, posebno kada vladaju zimske, niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savjet liječnika.

5 mekani i savitljivi nokti:

Ovakvi nokti mogu ukazivati na nedostatak kalcija ili proteina. Pazite da u prehranu unesete dovoljno mliječnih proizvoda, sardina i špinata. Ako to ne pomogne, posjetite liječnika.

RUKE U PRVOM PLANU

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283747022172853

Vecernji List