Večernji list

Vaša najbolja čaša osvježenja

OBOGAĆIVANJE VODE VOĆEM, PA ČAK I POVRĆEM TE ZAČINSKIM BILJEM MOŽE SVAKI NAPITAK UČINITI PITKIJIM I ZANIMLJIVIJIM

Pripremila Maja Posavec

Za ljetnih vrućina se mnogo znojimo i stalno žeđamo. Ne čudi stoga što smo stalno u potrazi za osvježavajućim napicima koji će nas hidratizirati/ osvježiti/ spustiti nam temperaturu i, što je mnogima bitno, pri tome biti ukusni. Iako “dosadna” obična voda nema premca, postoje recepti koji su neodoljivo zabavni, ukusni i zanimljivi, a da ne sadrže tonu šećera... Primjerice, domaći ledeni čajevi ili aromatizirane domaće vode mogu savršeno zamijeniti vodu, a u njima podjednako uživaju i mladi i oni malo stariji. Kombinacija je doista mnogo – možete pripremiti bilo koji čaj po vlastitom izboru, poigrati se dodacima, u piće ubaciti omiljeno voće ili neke varijante prirodnih sladila.

Posebno je važno da i vaši mališani piju dovoljno tekućine, a obogaćivanje vode voćem, pa čak i povrćem poput mrkve ili krastavaca te začinskim biljem, primjerice listićima metvice, može im svaki napitak učiniti pitkijim.

I kod pripreme vlastitih osvježavajućih napitaka za cijelu obitelj vodite se time da sokovi i zaslađeni napici sadrže puno šećera koji remete normalnu hidrataciju, stoga nisu dobar izbor za hidrataciju organizma.

Svakako izbjegavajte i velike količine alkohola koji također vodi do brze dehidracije, a uz male količine alkohola obavezno konzumirajte i dosta vode. Enzim koji razgrađuje alkohol u organizmu treba vodu kako bi taj, za nas toksin, razgradio na manje komponente.

Nutricionisti upozoravaju da posebnu pozornost treba obratiti na starije.

– Naime, s godinama se osjećaj za žeđ smanjuje pa je poželjno da osobe treće životne dobi konzumiraju tekućinu i kada nisu žedne. Kako njihovi bubrezi pokazuju smanjenu sposobnost koncentriranja urina i očuvanja vode u tijelu, savjetuje se da starije osobe isplaniraju dnevne podsjetnike kako bi svaki sat popile manju čašu vode te kroz dan bile pravilno hidrirani – savjetuje mag. nutr. Koraljka Novina Brkić.

HRANA

hr-hr

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

2021-07-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283772791976629

Vecernji List