Večernji list

Kako ohrabriti na cijepljenje one koji se dvoume?

Sobzirom na to da se cijepljenje usporava, a samo je dio populacije cijepljen, stručnjaci traže brojna rješenja kako ohrabriti ljudi da se odluče na cijepljenje. Novo istraživanje koje je proveo Kaiser Family Foundation (KFF) objašnjava što bi moglo potaknuti ljude da se odluče cijepiti protiv koronavirusa. Studija je otkrila da je 21 posto onih koji su u siječnju ove godine planirali pričekati s cijepljenjem već cijepljena. Ispitanici su rekli da im je to što su njihovi prijatelji i obitelj imali pozitivna iskustva s cijepljenjem pomoglo da se i oni odluče na cijepljenje protiv bolesti COVID-19, prenosi Healthline. Razlozi zbog kojih su se predomislili i odlučili na cijepljenje, bili su razgovori s prijateljima, članovima obitelji kao i liječnicima, a vrlo je važno što i bliske im osobe nisu imale ozbiljnije nuspojave na cjepivo.

Opasno oklijevanje

Oklijevanje s cijepljenjem može se širiti jednako brzo kao i COVID-19, kaže doktor Eric Ascher, liječnik obiteljske medicine u bolnici Lenox Hill u New Yorku.

– Jedna priča s dezinformacijama može se vrlo brzo širiti medijima, i to smo vidjeli. Ono što znamo su stoljetne informacije o tome kako cjepiva djeluju i koji je njihov sigurnosni profil. Najbolji način protiv neodlučnosti je razmjena informacija koje su znanstvenici i liječnici prikupili o cjepivima kako bi se razbili uobičajeni mitovi. Medicinski stručnjaci upozoravaju kako je važno razgovarati sa suosjećanjem s onima koji možda oklijevaju oko cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Bez omalovažavanja!

– Uvijek se vraćam na ono da medom ulovite više muha nego uz pomoć octa – kaže doktor William Schaffner, profesor medicine na odjelu zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu, Tennessee:

– Nepoštivanje osobe koja je dosad odbila cijepljenje neće vas odvesti daleko u uvjeravanju. Nikada ih ne smijete omalovažavati. Uvijek morate poštivati njihovu zabrinutost i shvatiti da je njihovo oklijevanje valjano, a zatim im pokušati pomoći da prevladaju to oklijevanje tako da im bude dovoljno ugodno da odluče primiti cjepivo.

ZDRAVLJE

hr-hr

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282707640154927

Vecernji List