Večernji list

Je li doista toliko loše jesti prije spavanja?

1 Pojesti nešto ili ne prije kreveta?

Nutricionistica Mandy Enright, autorica poznatih knjiga o hrani, kaže kako postoji puno teorija o tome, ali da je istina da će odgovor ovisiti o brojnim faktorima pa tako nije samo važno što i koliko jedete, važnije je kada jedete.

2 Kasni obroci i kilogrami

Nakupljanje kilograma često je glavni razlog zašto se izbjegava hrana prije spavanja. Neki nutricionisti smatraju kako su kasni obroci direktno povezani s nakupljanjem kilograma. Donedavno se smatralo kako je pravilna kontrola tjelesne težine temeljena na tome koliko pojedeš toliko kalorija moraš i potrošiti. No danas su dostupne i novije informacije koje se bave i utjecajem hormona, stresa i genetike na nakupljanje kilograma.

3

Što kažu istraživanja?

Obrok prije odlaska u krevet ne mora biti ništa negativno, ali isto tako ovisi o vašim dnevnim navikama, što jedete i osobnim kalorijskim potrebama. Jennifer Fiske, nutricionistica, pojašnjava: Stalno nailazimo na kontradiktorne odgovore na ovo pitanje i zato je teško odlučiti što je ustvari pravilno. Jedno je viđenje da ako jedete kasno, ali ste tijekom dana pravilno rasporedili kalorije, ta navika neće utjecati na debljanje. Neka istraživanja kažu kako kasni obroci mogu značiti da ćete preskočite doručak, a to će voditi do cjelodnevnog osjećaja gladi.

4 Ništa nije definitivno

Čini se da će odgovori uvijek biti i za i protiv kasnovečernjih obroka. Ukratko, ako više volite jesti tijekom dana, onda preskočite obrok prije spavanja, ali ako pak obožavate nešto malo gricnuti navečer, slobodno to i učinite. Ne trpajte samo hranu u usta, nego uživajte u svakom zalogaju. Ako niste gladni, ali vam se nešto jede prije spavanja, pokušajte s laganim namirnicama, poput mrkve ili jabuke.

5 A što ipak pojesti?

Bilo bi dobro da zadnji obrok bude najkasnije sat vremena prije odlaska na počinak jer kasni obroci mogu utjecati na vaš san. Ako baš morate jesti, postoje namirnice koje možete odabrati: mali komad sira i 2 žlice neslanih oraha; grčki jogurt s višnjama; proteinska pločica s čokoladom i bademima ili chia puding s višnjama.

ZDRAVLJE

hr-hr

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282724820024111

Vecernji List