Večernji list

ŽIVITE BOLJE UZ NOVE ZDRAVE NAVIKE

Kako se bez puno muke riješiti loših i usvojiti neke dobre?

Anđela Jelić, mag. psych.

REZULTATI STUDIJE POKAZALI SU DA JE PROSJEČNO VRIJEME ZA USVAJANJE NOVE NAVIKE 66 DANA. IPAK, TAJ BROJ VARIRA OD POJEDINCA DO POJEDINCA TE SE

KREĆE OD 18 DO 254 DANA

Za mnoge je vrijeme godišnjih odmora završilo te sada slijedi povratak u rutinu ili postavljanje temelja za stvaranje nove rutine i navika. No osim što taj povratak u „realnost“može biti stresan, može biti i pravo vrijeme za stvaranje novih kvalitetnih, održivih i zdravih životnih navika. Ovaj tekst neće vam pokloniti čarobni štapić kojim ćete preko noći svoje loše navike pretvoriti u zdrave i dugotrajne, no pomoći će vam da shvatite na koji način učinkovito pripremiti teren za usvajanje zdravih navika.

Što su navike?

Da bismo shvatili kako usvojiti nove navike i zašto to nije baš tako lako, potrebno je razumjeti njihovu definiciju. Navike definiramo kao obrasce ponašanja i razmišljanja koji su prožeti automatizmom, odnosno izostankom svjesnosti te su rezultat učenja nečega bilo da je korisno ili ne.

Stoga je ključna komponenta navika upravo automatizam. Osim izostanka svjesnosti, druga važna komponenta jest ta da su navike pokrenute određenim podražajima iz okoline ili situacijama. Ova veza između ponašanja, podražaja i situacija odvija se u asocijativnom pamćenju i tako ostaje pohranjena u našem mozgu.

Navike nerijetko stavljamo u kontekst nečega negativnoga pa često možemo čuti da je neka osoba rob navika ili slično, no same po sebi navike nemaju negativnu konotaciju.

One nam pojednostavljuju i olakšavaju mnoge radnje dopuštajući odvijanje složenijih i kognitivno težih radnji. Zbog toga se navike razlikuju od ostalih implicitnih socijalno-psiholoških konstrukcija poput implicitnih stavova ili motivacije. Međutim, bilo koje ponašanje moglo bi se usvojiti kao navika ako se, na primjer, ponovi s dovoljno učestalosti i kao odgovor na određeni skup podražaja. Iako će postupak zbog kojeg se ponašanja razvijaju u navike vjerojatno uključivati potragu za ciljevima ili nagradama, jednom stečene navike neće ih više tražiti.

Na primjer, pojedinac može krenuti u teretanu i započeti redovito vjež

NEWS

hr-hr

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283429194660655

Vecernji List