Večernji list

NJEGA NAKON LJETA

Prvi korak je obavezni piling tijela

Ana Topić Popivoda, ekspertica za ljepotu, Natural Beauty

Po povratku s godišnjeg odmora, osim preplanulog tena, vrlo je vjerojatno da ćemo donijeti i pokoju neželjenu posljedicu uživanja na suncu koja je vidljiva na našoj koži. Sunce, more, vjetar, klima-uređaji negativno djeluju na hidratiziranost dubljih slojeva kože. Ako je izlaganje suncu bilo imalo neumjereno, UV zrake zasigurno su oštetile elastična i kolagenska vlakna vezivnog tkiva. Koža je bez sjaja, suha, fragilna, bore su vidljivije, a preplanuli ten poprima sivkasti ton. Koža zahtijeva momentalan i detaljan „oporavak“u smislu duboke hidratacije i regeneracije kako bismo joj povratili lijep izgled, sjaj i zdravlje te kako bi bila spremna za nadolazeće zimske uvjete.

U salonima se nude razni tretmani intenzivne njege kože koji su posebno poželjni nakon dugotrajnog izlaganja suncu. Svaki od njih započinje pilingom.

Najčešća pogreška koju većina ljudi radi nakon ljetovanja jest zaziranje i izbjegavanje pilinga zato što smatraju kako će njime “ostrugati” i preplanulost. Njime će se samo ukloniti površinski sloj mrtvih stanica, a ten će postati ujednačeniji i svježiji.

Piling je prvi korak i osnova njege nakon sunčanja jer će nakon njega biti omogućena bolja apsorpcija bilo kojeg aktivnog sastojka koji upotrebljavamo u njezi kože.

Zbog visokih temperatura, pojačanog lučenja sebuma i korištenja krema sa zaštitnim faktorima, došlo je do pojačanog začepljivanja pora. Kako bi se pore detaljno očistile, na raspolaganju su razni profesionalni tretmani. Tijekom tradicionalnog, mehaničkog čišćenja lica, nakon otvaranja pora parom iz vapazona, kozmetičar će istisnuti mitesere i ostale nepravilnosti s kože. Uobičajeno je da nakon tretmana koži treba koji dan da se smiri i da se ukloni crvenilo.

Svojevrsna alternativa tradicionalnom mehaničkom čišćenju lica su sofisticiranije metode poput čišćenja lica s pomoću ultrazvučne špatule ili sve popularnije hidrodermoabrazije. Ultrazvučna špatula emitira ultrazvuk niskih frekvencija te čisti pore i uklanja površinski sloj mrtvih stanica.

Ako niste skloni trpjeti „tiskanje“po koži, koje je nezaobilazno tijekom mehaničkog čišćenja, sve popularnija, a vrlo učinkovita metoda čišćenja pora je hidrodermoabrazija. Tijekom postupka hidrodermoabrazije, s pomoću posebne tehnologije vakuumom se dubinski izvlači nečistoća iz pora te se pomlađuje i revitalizira koža.

Obično se tretman se provodi u nekoliko koraka. Prvi korak je nježan piling kojim se omekšava koža kako bi se u drugom koraku vakuumskom tehnologijom lakše izvukla nečistoća iz pora. U trećem koraku aparatom se nanosi otopina na bazi hijalurona i peptida kako bi se postigla dubinska hidratacija koja je prijeko potrebna koži nakon učestalog izlaganja suncu. Tretman ima i anti-ageing učinak. U četvrtom koraku se posebnim aplikatorom pod tlakom na kožu aplicira kisik visoke čistoće kako bi se poboljšala mikrocirkulacija i potaknula proizvodnja elastina i kolagena te postigao antibakterijski učinak.

Tretman je namijenjen svim tipovima kože, uključujući i osjetljivu.

Odmah nakon tretmana koža je blistava, ujednačenija, bolje teksture, revitalizirana, hidratizirana te ljepšeg i svježijeg izgleda, a bore su manje vidljive.

Nakon čišćenja lica ultrazvučnom špatulom ili postupkom hidrodermoabrazije oporavak nije potreban, koža je osvježena, poprima zdrav i sjajan izgled te je spremna za prihvat preparata, odnosno dodatne njege iz krema, seruma i raznih maski za lice. Tretman koji je poželjan tijekom cijele godine, a osobito je učinkovit za oporavak kože nakon ljeta je dermoinfuzija kisika ili popularno zvani „tretman kisikom“. Tretman je potpuno prirodan i neinvazivan. Uz pomoć aparata koji proizvodi kisik čistoće od oko 93% do 95%, na površinu kože, pod tlakom, aplicira se taj gotovo čisti kisik. Uz odgovarajući serum tretirat će se „ljetna oštećenja“kože poput dehidrirane kože, hiperpigmentacija i pročistit će se pore. Prirodni kisik povećava metabolizam kožnih stanica tako da tretman pruža trenutačno olakšanje za suncem oštećenu kožu, vidljivi anti-ageing učinak čineći kožu zategnutijom, mlađom, osvježenom i jednostavno zdravijeg izgleda. Potaknut će procese u stanicama kože koji dovode do proizvodnje kolagena i time će poboljšati elasticitet kože.

Kisik će ojačati obrambeni mehanizam kože, omogućit će bolji i brži prodor antioksidansa i ostalih aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože i znatno pridonijeti revitalizaciji kože. Općenito nakon tretmana kisikom koža je osjetno hidratizirana, oksigenizirana, vidljivo njegovana i s posebno zdravim sjajem. Osim lica, moguće je tretirati i ostale dijelove tijela poput ruku i dekoltea.

Kućna rutina njege kože nakon sunčanja, nakon nezaobilaznog pilinga, trebala bi uključivati pojačanu hidrataciju kako bismo koži nadoknadili sve što joj je potrebno kako bi ponovno bila mekana i sjajna. Nanošenjem dobre hidratantne kreme polagano će se koža vraćati u „normalno“stanje i ublažit će se posljedice prekomjernog izlaganja suncu. Serumi će još intenzivnije oporavljati kožu, a posebno je pogodan hijaluronski serum.

RETINOIDI VRLO USPJEŠNO SPREČAVAJU DEGENERATIVNE PROMJENE UZROKOVANE STARENJEM KOŽE POPUT HIPERPIGMENTACIJA I BORA

Hijaluronska kiselina je sastavni dio naše kože te joj osigurava vlažnost i elastičnost. Hijaluronski serumi se nanose na vlažnu kožu, nakon nanošenja tonika, termalne vode ili različitih misteva jer mu tako omogućavamo da privuče i zadrži vlagu u koži. Dolaskom jeseni i kad sunce oslabi, preporučljivo je uvesti za aktivne sastojke koji su nepoželjni u ljetnim mjesecima, a imaju blagotvorni učinak na kožu oštećenu suncem.

Retinoidi su naziv za derivate vitamina A koji se upotrebljavaju u liječenju akni, psorijaze, ali i vrlo uspješno sprečavaju degenerativne promjene uzrokovane starenjem kože poput hiperpigmentacija i bora.

Preporuka za početak uporabe retinoida je postupno uvođenje, svaku drugu ili treću večer, a nakon nekog vremena može se upotrebljavati i svakodnevno. Potrebno je napomenuti da se trudnicama i dojiljama nikako ne preporučuje korištenje retinoida.

Unatoč tome što se koristi u mjesecima kada sunce nije jako, visoki zaštitni faktor obvezan je tijekom korištenja bilo kojeg oblika retinoida. Vitamin C je važan antioksidans koji će uspješno posvijetliti nastale hiperpigmentacije, snažno poduprijeti sintezu kolagena i povećati elastičnost kože.

Na tržištu su dostupne i razne hidratantne i hranjive maske s aktivnim sastojcima koje u ovom razdoblju posebno preporučljivo uključiti u rutinu njege lica kako bi se koža što prije oporavila od sunca i pripremila za zimske mjesece.

NEWS

hr-hr

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283639648058159

Vecernji List