Večernji list

10 zdravih navika ŽELJKE VEVEREC

1 GLAZBA

Glazba je zaista jedna od najboljih terapija u životu. Bilo da plešete, bilo da slušate i putujete u neki novi svijet ili pjevušite i oslobađate glas, glazba će vas uvijek odvesti na mjesto na koje želite. Započnite dan uz svoju omiljenu stvar i sigurna sam da vam taj dan neće biti loš.

2 HRANA

Hrana je užitak, ali hrana je i lijek. Koliko ste puta čuli da smo ono što jedemo? Zato razmislite što jedete – sezonsko, lokalno, to je najbolje što možete jesti. Sprijateljite se s kumicom s placa, saznajte otkud dolazi vaša hrana i onda uživajte u njezinoj pripremi, od kupnje, dodira, mirisa, okusa, boje do kuhanja. Kad god mogu, odlazim na plac, uživam u mirisima, dodirima, pričama i onda i samo kuhanje postaje jedna nova priča, užitak, ali i lijek.

3 BORAVAK U ŠUMI

Japanci su otkrili da 20 minuta vremena provedenih u šumi jača naš imunitet, zar to nije prekrasno? Nađite šumu, puteljak, prirodu i iskoristite tu ljepotu. Ne treba to biti planinarenje na Velebitu, dovoljno je da se uputite na Sljeme, u Maksimir, u Park šumu Jelenovac i promatrate ta prekrasna zelena bića koja nas daruju, koja nas smiruju. Slobodne trenutke jako volim provoditi u šumi, ona me puni i daje mi osjećaj uzemljenja i pripadnosti. Preporučujem knjigu “Tajni život drveća” za sve ljubitelje šume i one koji će to tek postati.

4 VOĐENJE DNEVNIKA

Nije uopće potrebno opterećivati se nekim šablonama ili strukturama niti je bitno koliko ste talentirani za pisanje, bitno je imati olovku i bilježnicu i zapisivati stvari koje vas muče, koje volite, na kojima ste zahvalni, koje vam se događaju, pa čak i one koje vam se ne događaju, a voljeli biste. Pišite sebi, drugima, papir podnosi sve i može vam pružiti katarzu. Ponekad neke stvari jasnije vidimo kad su napisane, pišite, brišite, spalite nakon pisanja, sve je to vrlo ljekovito i toplo preporučujem. Sve što ste htjeli reći, a niste se usudili, napišite.

5 PERSPEKTIVA

Ne shvaćajte se preozbiljno, preokrenite perspektivu i dogodit će se nevjerojatne stvari. Učinite nešto što nije uobičajeno i već će vam se dogoditi osmijeh. Volim se igrati, zezati i to mi često pomaže preokrenuti najrazličitije situacije u dobrom smjeru.

6 BRIGA O BILJKAMA

Brinuti se o biljci, pratiti ciklus rasta, gledati kako nešto cvjeta, vene i ponovno pupa meni je jako smirujuće jer me uvlači u ciklus života, u krug koji ne prestaje, a veselje koje donosi kad ugledate biljku koja cvate... prekrasno.

7 PRIJATELJSTVA

Njegujte prijateljstva i odnose s ljudima koji vas razumiju. Nema bolje terapije od druženja s frendicama i frendovima.

8 MEDITACIJA

Makar pola sata, ma i 15 minuta provedenih u tišini, kada mogu slušati svoje disanje, vraća me u neki mirniji tok, bolje se osjećam i nekako sam lakša.

9 ČITANJE POEZIJE

U moru prekrasnih stihova sigurna sam da svatko može naći nekog autora ili autoricu koji vas može osloboditi rutine. Jedan stih već je dovoljan da skrene misli u nekom novom smjeru. Krenite od domaćih klasika: Zvonimir Golob, Ivan Slamnig, Slavko Mihalić. Učlanite se u knjižnicu i pronađite poeziju za sebe.

10 VITAMIN C

Stalno trubim o vitaminu C, ali mislim da je zaista fantastičan i podcijenjen. Svima ga preporučujem, naravno najbolje u prirodnom obliku, ali kad zagusti, i onaj u tabletama. Toliko me puta spasio od mnogih viroza, prehlada... Čuvajte zdravlje uzimajući dovoljno vitamina C u prehrani.

LIJEPA & ZDRAVA

hr-hr

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

2021-08-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283974655507247

Vecernji List