Večernji list

JEDNAKO JE VAŽNO ŠTO JEDETE I PRIJE I NAKON TRENINGA

Travanj je posvećen podizanju svjesnosti o poremećajima iz autističnog spektra. Poremećaji iz spektra autizma nisu bolest, nego je riječ o razvojnom poremećaju/ stanju koje traje cijeli život. Riječ je o širokom spektru poremećaja, svaka dijagnoza je drukčija i svaka osoba u spektru ima različite simptome i potrebe. Upravo zato se koristi riječ spektar jer taj “kišobran” obuhvaća cijeli spektar (Aspergerov sindrom, Rettov sindrom, DDS - Dječji dezintegrativni sindrom /Hellerov sindrom/, Neodređeni pervazivni razvojni poremećaj).

Prepoznajte poremećaj

Poremećaj iz spektra autizma karakteriziraju: teškoće u socio-emocionalnom reciprocitetu, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji te razvoju, održavanju i razumijevanju društvenih odnosa, te neuobičajeno ponašanje – ograničeni interesi i aktivnosti te repetitivna (ponavljajuća) ponašanja. Osobe s poremećajem iz spektra autizma imaju teškoće u komunikaciji i odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Međutim, neka djeca pokazuju iznimne motoričke, matematičke, glazbene, likovne i druge vještine. Osobe s poremećajem iz spektra autizma imaju niz životnih teškoća. Primjereni edukacijski pristupi pružani tijekom cijelog ži

Vjerojatno više razmišljate o tome što jesti prije treninga, ali jednaku je pozornost važno posvetiti i oporavku tijela nakon zahtjevne aktivnosti. Čini se da je konzumacija pravih nutrijenata nakon treninga jednako važna kao i ono što jedete prije.

Mali obroci prije i nakon treninga trebaju biti hranjivi, ukusni i zadovoljavati potrebe organizma. Za oporavak je najvažnija vota, podrška obiteljima i stručnjacima koji su uključeni u tretman te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice, uz poticanje pozitivnog stava u društvu, mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba.

Uloga zajednice i roditelja

Uz stručnjake koji se bave ranim komunikacijskim razvojem i poremećajima autističnog spektra, roditelji imaju najvažniju ulogu jer najbolje poznaju svoje dijete te mogu izraziti sumnju.

Rani znaci na koje treba obratiti pozornost primjećuju se u kontaktu s djetetom: ne uzvraća pogled u oči ili je pogled tek letimičan, ne uzvraća osmijeh, izostaju ekspresije lica, ne odaziva se na vlastito ime, ne uočava se gesta pokazivanja, vokalizacija može izostati, kao i gugutanje slogova, kasnije se govor ne razvija pravilno. Kvalitetu života osoba oboljelih od autizma mogu znatno poboljšati rana dijagnoza i intervencija: TEACCH metoda, senzorička integracija, Floortime, ABA, videomodeliranje i razne terapije – logopedska, radna, fizikalna, glazbena te drugi oblici. Kod djece koja nemaju razvijen govor koristimo se slikama, komunikacijskim bilježnicama i pločama s fotografijama predmeta s pomoću kojih mogu pokazati što žele. To omogućuje bolje razumijevanje djeteta, a njih potiče na komunikaciju, verbalizaciju i vokalizaciju.

Život osoba s poremećajem iz spektra autizma nije lak te se one suočavaju s nizom životnih poteškoća. No svi možemo znatno pridonijeti poboljšanju kvalitete njihova života. (NZJZ Dr. Andrija Štampar) hidratacija tijela nakon vježbanja. Nakon toga slijedi nadoknada osiromašenih ugljikohidrata (glikogena) i dobivanje dovoljno aminokiselina iz proteina da stimuliraju sintezu mišićnih proteina. Američka škola za sportsku medicinu preporučuje ugljikohidrate unutar prvih 30 minuta nakon tjelovježbe kako bi optimizirala unos glukoze i aminokiselina u mišiće.

Napunite srednje veliku bocu i nekoliko sati prije hodanja pobrinite se da popijete sve iz nje. ”Upravo će unos dovoljne količine vode prije hodanja omogućiti da zglobovi budu dobro podmazani, pravilnu regulaciju tjelesne temperature, a pomoći će i pri prijenosu svih nutrijenata i goriva u vaše mišiće koji su im potrebni kada su aktivni”, smatra trenerica Samantha Ciaccia.

Prije nego što krenete u šetnju, važno je zagrijati mišiće, posebno stražnjice i nogu, piše trenerica poznatih Kit Rich.

”Kada njih aktivirate prije šetnje, oni će biti bolja potpora tijelu i spriječit će da sav napor osjete bokovi, koljena i leđa.” Idealno bi bilo to učiniti u 15 ponavljanja. Vježbe mogu biti i jednostavno istezanje, primjerice da rukama dodirnete stopala.

DOBRO JE ZNATI...

hr-hr

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281569474283609

Vecernji List