Večernji list

PREPOZNAJTE KLJUČNE SIMPTOME DEMENCIJE

Rana dijagnoza demencije može voditi i do boljeg liječenja bolesti, upozoravaju liječnici, pa je iznimno važno na vrijeme primijetiti i prepoznati simptome. ”Procjenjuje se da oko 55 milijuna osoba diljem svijeta trenutačno boluje od Alzheimerove bolesti i ostalih uzroka demencije te da će do 2030. godine ta brojka porasti na 78 milijuna, a 2050. i do 139 milijuna osoba”, navodi Andrew Budson, liječnik endokrinolog. ”Jednostavno nema dovoljno neurologa, psihijatara i neuropsihologa koji bi uspjeli dati dijagnozu svim osobama koji pate od kognitivnog propadanja i demencije. Liječnici opće prakse morat će preuzeti vodstvo po ovom pitanju”, dodaje. Među najčešćim signalima demencije koje treba zapamtiti i pratiti su gubitak pamćenja, zbunjenost, problemi sa spavanjem, halucinacije...

Dok neki oblik gubitka pamćenja, poput traženja ključeva od automobila, nije signal za paniku, dramatične promjene u pamćenju mogu biti simptom demencije. Zbunjenost je jedan od ranih simptoma demencije i možda se neće javiti prvi. “Osjećaj zbunjenosti čest je problem kod osoba starijih od 65 godina. Propadanje normalnih kognitivnih aktivnosti može biti akutna ili kronična te progresivna”, piše na stranicama American Familiy Physician.

Nosite odjeću koja štiti od sunca

Uživajte u zelenom čaju

U prehranu bi bilo dobro uključiti i ispijanje zelenog čaja, a do sad postoje brojni dokazi koji tvrde da će djelovati na zaštitu zdravlja, ali i ljepotu kože. Zeleni čaj je dostupan, a i lako se priprema pa nema razloga da njegove dobrobiti ne iskoristite.

Osim što je potrebno svakodnevno nanositi kreme sa zaštitnim faktorom, jednako je važno nositi i odjeću koja će kožu zaštititi od negativnog utjecaja sunčevih zraka.

”Tako ćete koži priuštiti najbolju zaštitu od sunca na mjestima gdje je teško stalno nanositi kremu, poput leđa ili ruku. Nemojte zaboraviti i na naočale, koje će zaštiti osjetljivu kožu oko očiju, ali i šešire”, zaključuje liječnica.

ORDINACIJA

hr-hr

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281582359185497

Vecernji List