Večernji list

ZAŠTO AKNE NASTAJU?

Razlozi njihovom nastaku su različiti, a najčešći uzrok je kronični stres u kojem nadbubrežne žlijezde luče hormon kortizol koji potiče kožu na stvaranje akni. Hormon stresa koji se fiziološki ima svoja dva pika- ujutro i poslijepodne- kod osoba koje su hiperaktivne, koje su u kroničnoj stresu, koje slabo spavaju – često se na koži uklazuju baš kao akne u odrasloj dobi. Ponekad se akne mogu zamijeniti i za neke druge kožne bolesti koje nisu akne. Najčešće su to različiti oblici folikulitisa koji predstavlja upalu dlačnog folikula pa se to može poput gnojnog šprištića viđati na vlasištu, u području brade, leđima, stražnjici i nogama odnosno na svim djelovima tijela gdje je izražena dlakavost. Akne nisu niti perioralni dermatitis - koji predstavlja uporno nastajanje prištića na licu okolo usana. Ovaj dermatološki problem je učestaliji u žena i može biti uporan i može biti također uzrokovan hormonskim promjenama i kozmetičkim proizvodima. Akne također nisu Keratosis pilaris ili folliuclaris koji se u narodu nazva pureća koža gdje se najčešće na nadlakticama, natkoljenicama (ponekad na obrazima i trbuhu) opaža hrapava koža sa vidljivim sitnim crvenim točkicama koje predstavljaju zadebljane otvore u koži.

Akne mogu biti posljedica dugotrajne primjene kortiksoteroidnih krema što se na sreću danas rjeđe viđa. Ove kreme su izrazito djelotvorne kod različitih dermatoloških bolesti ako se primjenjuju kraće vrijeme i pod nadzorom liječnika, a dugorajna i nekontroliran primjena pože uzrkovati akne. Rozacea kao kronična kožna bolest koju karakterizira crvenilo sredine lica i može u svom obliku imati vidljive prištiće koji se u izgledu razlikuju od akne.

Što unosite u organizam i nanosite na kožu može uzrokovati akne

Na nastajanje akni osim nasljeđa i hormona utjecaj ima i stil života.vrlo često prehrana bogata slatkišima i mliječnim proizvodima potiče nastajanje akni, kao i hrana prepuna konzervansa te neredoviti obroci. Akne tijekom ljeta mogu biti jako izražene pogotovo u osoba koje se jako znoje i čija je koža jako masna. Ako se uz to koriste preparati za njegu i sunčanje koji su masni, gusti, koji zatvaraju pore u koži i ako nisu biorazgradivi do pogoršanja i nastajanje akne može doći naglo. Lice je potrebno ujutro i navečer očistiti od znoja i kreme, a u tome mogu izrazito pomoći micelarne otopine koje u sebi imaju hidrofilnu i hidrofobnu komponentu. Sportaši- bilo aktivni ili rekreativni vrlo često imaju akne što je povezano s pojačanim znojenjem i naporom, ali i često nepravilnom njegom lica koja vodi u nastajanje akni. Kozmetika također može poticati nastajanje akni, pa je potrebno izbjegavati teške pudere i masne kreme i orijentirati se prema nekomedogenoj kozmetici.

BEAUTY

hr-hr

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282321093560409

Vecernji List