Večernji list

AKNE U SVAKOM SLUČAJU TREBA LIJEČITI JER MOGU OSTAVLJATI OŽILJKE I UVIJEK JE JEDNOSTAVNIJE LIJEČITI AKNE NEGO

Akne na bradi učestalije su u odrasloj dobi. U žena mogu biti povezane s hormonskim promjenama, a u muškaraca se najčešće radi o upornom folikulitisu.

Uzrok kod muškaraca je brijanje i iritacija kože. Mnogu se tretirati pravilnom njegom koja podrazumijeva gelove za umivanje te kreme koje imaju funkciju blage eksfolijacije pa sadrže glikolnu kiselinu ili retinol. Uvijek je bitna fotozaštita tijekom dana kako na mjestu prištića ne bi nastale hiperpigmentacije. često su teži oblici akni na licu, tj. Acne nodosa povezani s težim oblicima akni na trupu. Nastaju u pubertetu i zahtijevaju pregled dermatologa. Vrlo je bitno ne čekati i ne odgađati taj pregled jer teži oblici akni ostavljaju duboke ožiljke. U liječenju se najučinkovitijim pokazao izotretinoin u tabletama koje propisuje dermatolog i uzima se pod kontrolom liječnika.

Obično se ne radi o aknama, već o upali dlačnog folikula koji se naziva folikulitis. Češće nastaju u muškaraca i u onih koji se pojačano znoje. Ovi prištići znaju biti vrlo uporni, ponavljaju se cijelog života. U liječenju se upala pokušava smiriti posebnim šamponima, preparatima sa srebrom te lokalnim antibiotskim pripravcima u obliku losiona.

Vrlo su česte u mladih ljudi, no ovaj oblik akni može trajati cijeli život. Učestalije su u muškaraca zbog djelovanja hormona i pojačanog znojenja.

Mogu izgledati poput sitnih prištića, ali i kao bolne kvržice po koži. Treba ih liječiti jer mogu ostavljati ožiljke, a uvijek je jednostavnije liječiti akne nego duboke ožiljke na koži. Vrlo je djelotvoran salicilni piling jer smanjuje upalu kože.

Koža na ramenima sklona je nastajanju pojačanih ožiljaka i keloida. Ako akne nastaju na ramenima, nikako se ne preporučuje ove akne samoinicijativno istiskivati jer mogu ostati ožiljci. Različita je dermatološka terapija za ovaj oblik i lokalizaciju, učinkoviti su preparati s benzil-peroksidom, antibiotikom, reinoicima, salicilnom kiselinom, a svakako i izotretinoin.

PROBLEMI S KOŽOM

hr-hr

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

2022-04-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282338273429593

Vecernji List