Večernji list

Što je važno znati o uspješnom ocuvanju plodnosti

ŽENA JE NAJPLODNIJA S 22 GODINE, A VEC S 32 PLODNOST SE POSTUPNO REDUCIRA

Zadnja dva desetljeca sve su aktualnije rasprave o stimuliranju žena na ocuvanje vlastite plodnosti u predvidivim okolnostima koje nju mogu umanjiti. Primarno se isticu prihvacanje novih pojava u društvu kao i svjetonazora te obveza poštivanja reprodukcijske autonomije žena.

Razlozi za ocuvanje plodnosti

Ocuvanje plodnosti žena proces je uzimanja, pohrane i cuvanja jajnih stanica, tkiva jajnika ili zametaka (embrija). Cilj je da se tako pohranjeni reprodukcijski materijal poslije pokuša koristiti kako bi se ostvarila vlastita biološka trudnoca i dijete. Pogrešno je mišljenje da se produljenjem životnog vijeka produljuje i reprodukcijsko razdoblje. Žena se ra a s konacnim brojem jajnih stanica, njih približno 2 milijuna, koje su najvažniji dio folikula u jajnicima. Na žalost, jajne se stanice neprestano troše i ne mogu se obnavljati. Broj jajnih stanica brzo opada te ih je nakon 32. godine oko 40 tisuca, a u cetrdesetima je preostalo tek desetak tisuca oocita. Poslije 42. godine više od 70% oocita je nekompetentno. Zbog sve manjeg broja normalnih oocita, starenjem žena sve teže postiže trudnocu, a raste ucestalost spontanih pobacaja.

Cetiri su glavne indikacije za postupke ocuvanja plodnosti u žena: jatrogeno oštecenje jajnika – lijecenje raka, imunih bolesti; genetska predispozicija za prijevremeno oštecenje jajnika; ucinak dobi na pad plodnosti (ovarijske rezerve) te bolesti koje odga aju ra anje ili oštecuju plodnost. Ocuvanje plodnosti umanjuje kasniju potrebu za donacijom oocita.

Za navedene indikacije postupak ocuvanja plodnosti može biti razlicit, a najcešce se rabe: zamrzavanje jajnih stanica (vitrifikacija) – najcešce te zamrzavanje zametaka/ embrija.

Kada se ostvare povoljne okolnosti za trudnocu, žena treba biti optimalnog opceg i ginekološkog zdravlja. Tada se odmrzavaju oocite od kojih preživi 85-90%. Ovisno od broja kvalitetnih oocita koje smo vitrificirali, vjerojatnost za buducu trudnocu je oko 75%. Veci broj embrija omogucuje i višestruki embriotransfer, a time i višu kumulativnu živoro enost.

Pri prikupljanju oocita dob žene svakako je najvažniji cimbenik za prognozu uspjeha ocuvanja plodnosti, a neke bolesti i lijecenje mogu umanjiti kvalitetu oocita i prije prikupljanja. Jasno je da u novim (kasnijim) okolnostima žena može ostvariti i prirodnu trudnocu.

Parovi odlucuju, lijecnici poštuju

Ocuvanje plodnosti zbog predvidljivog iscrpljenja rezerve jajnika je preventivni medicinski postupak. Rizici postupka ocuvanja plodnosti podjednaki su onima u standardnom IVF/ICSI postupku. Prema WHO-U, osobe i parovi imaju pravo odluciti o broju, vremenu ra anja djece i zasnivanju obitelji. Lijecnici su obvezni poštivati volju i autonomiju žena u planiranju svoje reprodukcije. (Prof. dr. sci. Velimir Šimunic, spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika IVF)

ZDRAVLJE

hr-hr

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281573769375772

Vecernji List