Večernji list

5

4 Zdravlje krvnih žila podržite hranom

Prehrana je jedna od najvažnijih stvari za cjelokupno zdravlje, a kako su krvne žile odgovorne za naše zdravlje, dobra podloga za savršeno funkcioniranje organizma je i prehrana, piše alatehealth.com.

Ciljajte na boje:

Dodajte na tanjur voce i povrce jakih boja koje ce vam ponuditi dobro dozu bioflavonoida, fitonutrijenata koji tim namirnicama daju boju. Poznati bioflavonoid rutin se vec dugo koristi za održavanje zdravlja krvnih žila tako što pomažu proizvodnji crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik.

Zacinite život:

Ružmarin, majcina dušica, kadulja, origano... obiluju antioksidansima koji blagotvorno djeluju na srcanožilni sustav. Takoer je zacinsko bilje odlicna zamjena za sol. Popularan indijski zacin kurkuma široko je poznat po svojim protuupalnim dobrobitima pa, osim što može odgoditi napredovanje autoimunih bolesti jetre, primarnog skleroznog kolangitisa i primarne bilijarne ciroze, može smanjiti upale u arterijama uzrokovane nakupinama masti. Zakljucak znanstvenika glasi kako je kurkuma izvrstan prirodni lijek za tretiranje mnogih upalnih bolesti jer blokira kemijske mreže koje su ukljucene u sam proces upale.

Više vlakana:

Prehrana bogata vlaknima može poboljšati stanje kolesterola što ce znaciti puno za zaštitu zdravlja krvnih žila i arterija. Jedite cjelovite žitarice umjesto grickalica i bombona.

Smanjite unos soli:

Ovaj podatak cule su vec i ptice na grani, a ako želite zdrave krvne žile, unosite što manje soli jer upravo ona u velikim kolicinama može oštetiti vene.

Ne zaboravite na vodu:

Voda je važan sastojak bilo kojeg recepta za zdravlje. Cilj je popiti barem osam caša vode u danu.

KRVNE ŽILE POD POVECALOM

hr-hr

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281878712053788

Vecernji List