Večernji list

AGRESIVNIJI ILI MANJE AGRESIVAN PRISTUP REDUKCIJI OVISI O MNOGO FAKTORA

Upravo taj dnevni deficit cesto zna biti kamen spoticanja te se nerijetko zna dogoditi kako se krene u proces redukcije uz pristup (dnevni kalorijski deficit) koji niti je preporucen niti je zdrav. Ne smijete zaboraviti da što vi agresivnije pristupate redukciji, to vam tijelo brže usporava metabolizam što poslije (kada ostvarite svoj cilj te se pokušate vratiti na “staro”) može biti itekakav problem kod “obrnute dijete” kojoj je cilj održati željenu kilažu te polako vracati metabolicku potrošnju na funkcioniranje prije no što ste krenuli u mršavljenje.

Tako er ovisi o tome koliko je netko utreniran, odnosno omjeru mišicne mase i potkožnog masnog tkiva. Ako netko zaista treba “sagorjeti” hrpu masnog tkiva, tada je moguce primijeniti nešto agresivniji pristup mršavljenju.

Generalno se govori kako se zdravo gubljenje kilograma nalazi u rasponu 0,5 – 1 kg tjedno. Ovu brojku uzmite sa “zadrškom” jer se ona treba staviti u kontekst vašeg mršavljenja, trenutacnog zdravstvenog stanja te skupa s nutricionistom trebate utvrditi kalorijski deficit iskljucivo za vaš slucaj.

Nemojte zaboraviti kako agresivni pristup te veliki kalorijski deficit (u trenucima kada to ne bi trebalo biti), može dovesti do katabolizma mišica, što uz drasticno usporavanje metabolizma može biti dobitna formula za sigurni jo-jo efekt!

ZDRAVLJE

hr-hr

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282093460418588

Vecernji List