Večernji list

Cetvrta dobra radna navika:

Imate li sve elemente potrebne za odluku, donesite je brzo, bez odga anja. Za ilustraciju ove radne navike dat cu vam primjer svog bivšeg polaznika, pokojnog H. P. Howella, koji je bio clan Upravnog odbora U. S. Steela. Sastanci tog odbora obicno su dugo trajali, raspravljalo se o brojnim problemima, no odluke su se rijetko donosile. Zato su clanovi morali nositi kuci materijale koje ce prouciti do iduceg maratonskog sastanka. Howell je uspio uvjeriti clanove Upravnog odbora da bi bilo bolje rješavati probleme jedan po jedan i bez odga anja donositi odluke. Mogli su odluciti da je potrebno pribaviti još podataka, da treba nešto uciniti ili da ne treba poduzeti ništa. Uskoro su se pokazali prvi rezultati tog novog pristupa. Buduci da se vecina problema sada rješavala na sastancima, više nisu materijale nosili kuci. Radilo se brže i savjesnije i, što je najvažnije, nije više bilo nervoze zbog neriješenih problema. Doista, svi bismo se trebali pridržavati ovog pravila!

Naucite organizirati posao, dijeliti odgovornost i nadgledati rezultate.

Mnogi ljudi iz poslovnog svijeta upropaštavaju svoje zdravlje i život jer nikad nisu naucili dijeliti odgovornost s drugima pa sve obavljaju sami. Naravno, napeti su i razdražljivi zbog preopterecenosti. Znam iz vlastitog iskustva da nije lako prebaciti odgovornost na druge. Tako er, znam da katkad može loše završiti ako poslove prenesemo na osobe koje ih ne mogu obaviti. Bez obzira na to, poslovni covjek i svatko na odgovornom položaju mora nauciti prenijeti dio odgovornosti na druge. To je jedini nacin na koji možete sprijeciti napetost, umor i živcana oboljenja. Covjek koji sve obavlja sam ne vidi glavni cilj jer je zaokupljen stotinom sitnih poslova, a zbog stalnog tereta žurbe postaje napet, nemiran i zabrinut.

Covjek na odgovornom položaju koji ne zna organizirati posao, zadavati zadatke i nadgledati rezultate obicno postaje žrtvom srcanih bolesti u pedesetim ili šezdesetim godinama. Ako mi ne vjerujete, pogledajte osmrtnice u novinama.

NAUCITE ŽIVJETI SRETNIJE

hr-hr

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282192244666396

Vecernji List