Večernji list

Što je godišnji bez dobre knjige?

PAKIRANJE ZA ODMOR NIJE GOTOVO DOK NISTE ODABRALI KNJIGE KOJE PLANIRATE PROCITATI... OVO SU NAŠI PRIJEDLOZI

”Srecu, molim” nova je knjiga autora uspješnice “Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke” koja otvara pitanje je li moguce živjeti sretno i kako to ostvariti. Prvijenac Aljoše Bagole bio je najprodavaniji naslov u Sloveniji 2020. godine, a njegovim stopama ide i “Srecu, molim”. U svom hit naslovu (i s njim) pobijedio je pregorjelost, ucio na koje se nacine ponovno približiti zadovoljstvu, boljem misaonom nadzoru te doživljaju srece. Utvr‚uje da naša sreca ustvari ne ovisi o tome koliko smo uspješni u oponašanju uspjeha drugih, vec, prije svega, o hrabrosti i odlucnosti da se suocimo sa svojom tamnom stranom te je na zdrav nacin uklopimo u svoju cjelovitost. Tada cemo lako otkriti i ostvariti svoju jedinstvenost – svoju bit.

5 Država terora

Slikar, kipar, graficar i pisac Dimitrije Popovic svoju osebujnu crtacku i slikarsku vještinu preslikao je u književnu pricu.

”Kratak život odrubljene glave” snažna je, meditativna i uznemirujuca zbirka prica vrhunskog slikara i poznatog književnika Dimitrija Popovica. Cetiri Popoviceve price me‚usobno se razlikuju, ali povezuje ih autorski rukopis i promišljanje o tankom bridu prirode i natprirode. Price su formirane kao pripovjedna kronika, uglavnom anonimusa koji život ili promatraju ili nad njim provode eksperimentalne metode.

”Država terora” politicki je triler nastao u koautorstvu Hillary Rodham Clinton, odvjetnice, prve dame, senatorice i bivše državne tajnice SAD-A i Louise Penny, nagra‚ivane kanadske autorice krimica i trilera. Radnja “Države terora” odvija se nakon burnog razdoblja u americkoj politici, kada novi predsjednik na važnu dužnost državne tajnice bira politicku suparnicu Ellen Adams. Njezinim imenovanjem on želi ušutkati svoju najoštriju kriticarku, jer preuzimanje ove dužnosti znaci da Ellen mora odstupiti s rukovodeceg mjesta vlastite multinacionalne novinske agencije.

Dok se predsjednik prvi put obraca Kongresu, mlada casnica ministarstva za vanjske poslove Anahita Dahir prima zbunjujucu anonimnu poruku. Prekasno shvaca da je poruka bila kodirano upozorenje.

”Skandar i kra‚a jednoroga” vodi vas u svijet krvolocnih jednoroga i hrabrih junaka. U ovoj prici postoje dvije vrste jednoroga: navezani i divlji. Divlji su jednorozi najopakije, najopasnije i najkrvolocnije zvijeri koje možete zamisliti. Oni nisu cupava, prijateljska bica koja smo navikli vidjeti u ducanima s igrackama, na ekranima ili na koricama rokovnika. Ovi su iznimno opasni. Ako na njih nabasate, male su šanse da cete preživjeti. Navezani su jednorozi tako‚er krvolocni i opasni, ali su i doživotno vezani za svoga jahaca te su za njega spremni žrtvovati vlastiti život.

Književna hitmejkerica Rosamund Lupton u svojem novom romanu “Tri sata” katapultira nas u tri sata uznemirujuce agonije pri cemu se napetost opsade na trenutke miješa s meditacijom o prijateljstvu i ljubavi.

Tri sata je tocno 180 minuta. Tri sata su vjecnost išcekivanja i odbrojavanje do neceg stravicnog. Tri sata su 10.800 sekundi da otkrijete za koga cete umrijeti i tko ce vas ubiti. Najnoviji triler “Tri sata” jedan je od najhvaljenijih romana godine, ako ne i desetljeca.

”Vrijeme otkrivanja” debitantski je roman novozelandske autorice P. J. Mckay, inspiriran autoricinim putovanjima po bivšoj Jugoslaviji i iskustvima hrvatske zajednice na Novom Zelandu, s kojom se autorica povezala istražujuci za svoj književni prvijenac. Odvija se kroz dva vremenska razdoblja i prati majku Gabrijelu, koja 1958. silom prilika odlazi s Korcule, i njezinu kcer Luisu, koja se 1989., uoci jacanja tenzija u Jugoslaviji, s Novog Zelanda otiskuje na drugi kraj svijeta upoznati majcinu stranu obitelji.

KNJIGE

hr-hr

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282260964143132

Vecernji List