Večernji list

5GREŠAKA

KOJE TREBA IZBJECI KADA JE U PITANJU HIGIJENA KAKO NAJNJEŽNIJE OPRATI RUKE I KOLIKO CESTO PRATI KOSU?

1

2 NOSITE CIPELE BEZ CARAPA

Možda je posebno zadovoljstvo hodati bez carapa, ali to može imati i svoje posljedice. – Ljudske noge ce “iznojiti” otprilike 250 mililitara znoja u danu, što je puno ako se on nema u što upiti, osim cipela –kaže Emma Stevenson sa sveucilišta za podijatre u Engleskoj za portal msn.com. Osim neugodnog mirisa, oni koji ne nose carape skloniji su razvijanju žuljeva i gljivicnih oboljenja.

NE CISTITE CETKICE ZA ŠMINKU

Ne podcjenjujte necistoce i bakterije koje se mogu nakupljati na vašem kistu za šminkanje. Osim što cete se lošije našminkati, mogli biste patiti zbog akni, infekcija i osipa.

3 CISTITE UŠI ŠTAPICIMA

Uši se ne bi smjele cistiti štapicima – bilo cime slicne velicine. Ovakvi predmeti mogu oštetiti kanalice u uhu, a tako riskirate privremeni ili trajni gubitak sluha. Pa kako ih cistiti? Ne brinite se, dr. Robert Shmerling iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess tvrdi da vosak iz uha ne morate cistiti jer umjerene kolicine služe kao barijera od štetnih stvari iz okoliša.

4

5 ZUBE SAMO PERETE CETKICOM

Ako se vaša oralna higijena sastoji samo od cetkanja zubi, definitivno je vrijeme za promjene. – Vecina bakterija živi upravo na mjestima do kojih se teško dolazi – izmeŒu zubi. Jedini nacin za uklanjanje plaka kod kuce jest cišcenje koncem – kaže Edmund Hewlett s kalifornijskog sveucilišta.

POSTELJINU MIJENJATE SVAKIH NEKOLIKO TJEDANA

Vecina tijela dolazi u direktan kontakt s posteljinom i rucnicima pa biste ih trebali mijenjati redovito. Rucnik je pogodan za tri korištenja prije pranja. Strucnjaci kažu da bi posteljinu trebalo mijenjati jednom tjedno, a ako na krevetu spava pas ili više clanova obitelji, i cešce.

Dio tijela koji je najvažnije prati su ruke. Ruke su one kojima smo najviše u kontaktu sa svojom okolinom, kojima prinosimo hranu ustima, i kojima možemo prenijeti razlicite uzrocnike i bolesti. I njih je potrebno štedjeti odabirom adekvatnih, blagih sredstava za pranje, osobito u ovim godinama pandemije, kad cesto koristimo i dezinficijense koji ih dodatno isušuju. Ne smijemo zaboraviti ni njegu i korištenje krema za ruke.

S druge strane, vlasište je potrebno prati 2-3x tjedno. Naravno, ako je vlasište masno, treba ga prati cešce, a ako je suho, rjeŒe od prosjeka (1-2 x tjedno). Kosu je važno prati kao i svaki drugi dio tijela i to nema nikakve veze s njezinim rastom, odnosno ispadanjem. Naravno, o karakteristikama vlasišta (masno, suho) i samih vlasi (tanke, deblje, suhe, obojene i sl), izabrat cemo odgovarajuci šampon i regenerator, kao i druge preparate za njegu poput maski, njegujucih ulja i sl.

BEAUTY

hr-hr

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282351158456348

Vecernji List