Večernji list

ISCRPLJENOST, LETARGIJA, DEPRESIJA, GUBITAK MIŠICNE MASE... SVE SU TO UPOZORAVAJUCI ZNACI DA NISKA TJELESNA M

Problem pretilosti i prekomjerne tjelesne mase poprimio je razmjere globalne pandemije. Procjenjuje se da je od 7 milijardi ljudi na svijetu 1 milijarda pretilih, 2 milijarde osoba s prekomjernom tjelesnom masom, 1 milijarda pothranjenih i 3 milijarde s poželjnom tjelesnom masom. Najviše je pothranjenih iz tzv. zemalja Treceg svijeta, no i u razvijenom svijetu susrecemo se s problemom pothranjenosti. Pothranjenost se susrece rje e u odnosu na debljinu, a zbog nametnutih standarda ljepote cesto se smatra i prihvatljivim stanjem, osobito u djevojaka i mladih žena. Ipak, pothranjenost može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje i stoga je treba na vrijeme prepoznati i adekvatno lijeciti.

Uzroci suviše niske tjelesne mase mogu imati svoje korijene u nekom vec postojecem, no ne nužno i dijagnosticiranom zdravstvenom problemu, genetickim predispozicijama, razlicitim bolestima, malapsorpciji, gubitku apetita kao i razlicitim psihološkim cimbenicima. Postoje mnogi tjelesni znaci koji nas upozoravaju kada niska tjelesna masa postaje problem. Ti znaci ukljucuju iscrpljenost, letargiju, depresiju, gubitak mišicne mase i potkožnog masnog tkiva, a ukazuju na to da organizam troši vlastite proteine kako bi sebi osigurao energiju.

U pravilu se smatra da je osoba ciji je indeks tjelesne mase (BMI = tjelesna masa(kg)/visina(m)2) manji od 18,5 pothranjena ili mršava osoba. Za osobe koje su hospitalizirane ili boluju od težih kronicnih bolesti kao granicna vrijednost uzima se BMI 20, a za osobe starije dobi BMI 22

HRANA

hr-hr

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282454237671452

Vecernji List