Večernji list

Kako uspješno do cilja?

Samo 20% populacije postavlja si ciljeve, a cak 70% njih ih ne uspije postici – što napraviti?

1 Postavite napokon ciljeve

Vaši ciljevi trebali bi biti što precizniji. Ako vam je cilj krenuti u novi projekt, definirajte ga do zadnjeg detalja. Što projekt podrazumijeva? Kojim ce se problemom baviti i kako ce te probleme riješiti? Koje rezultate želite postici? Sve to zapišite na papir.

2 Definirajte tocke razvoja

Podijelite ciljeve u tocke razvoja i napretka. U slucaju novog projekta, vaše tocke razvoja i napretka mogu biti: napraviti istraživanje; navesti probleme i rješenja koje projekt pokriva; zabaviti se pitanjem: “Što ako se dogodi najgore?” Zapišite sve tocke razvoja i napretka. Ljudi koji zapisuju svoje ciljeve 33% su uspješniji u njihovu ostvarivanju.

3 Izradite popis zadataka

Napravite popis specificnih zadataka potrebnih za postizanje svake tocke. Napišite precizne zadatke koji zapocinju glagolom. Takav nacin pomaže vam razumjeti što tocno trebate uciniti da biste izvršili odre eni zadatak, a istovremeno ste sigurni i kada je taj zadatak završen.

4 Pripremite sve potrebno

Kljuc uspjeha je dobra priprema. Ako se adekvatno pripremite za svaki zadatak i dobijete potrebnu podršku, uštedjet cete vrijeme jer cete odmah biti spremni zasukati rukave. Nece biti neuspjeha koji bi protratili vaše dragocjeno vrijeme. Pokušajte predvidjeti što vam je potrebno za izvršavanje svakog zadatka.

5

Postavite rokove i radite na cilju

Vremenski je okvir presudan za ucinkovito provo enje vremena i žongliranje svih zadataka u savršenoj ravnoteži.

Me utim, nemojte biti uhvaceni u zamku “sutra”. Umjesto da kažete: “Ucinit cu to sutra”, promijenite narativ i recite: “Ucinit cu to danas.” I zapamtite, zadatak koji nema vremensku strukturu, nije posao, vec hobi. (Tihana Fulir, PCM trenerica)

ZDRAVLJE

hr-hr

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

2022-06-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282630331330588

Vecernji List