Večernji list

KAKO SE ODMORITI NA OBITELJSKOM LJETOVANJU?

Kristina Backonja, dipl. psiholog

SMANJITE OCEKIVANJE – I OD SEBE I OD DRUGIH

Sjetite se da vam je glavni cilj odmoriti se, a ne živcirati se zbog irelevantnih stvari. Ako su vaša ocekivanja jako visoka, postoji velika vjerojatnost da ce vas sve razocarati – od ponude u mjestu, plaža, ponašanja vaših najbližih itd. Stvari ne moraju biti savršene da biste uživali.

FOKUSIRAJTE SE NA LIJEPE STVARI TIJEKOM ODMORA Cinjenica je da puno slobodnog vremena ostavlja dovoljno prostora da pocnemo uocavati i najmanje sitnice koje nam smetaju. Naime, brojni istraživaci dokazali su da je naš mozak programiran tako da detektira svaki negativni podražaj oko nas. Stalno je u potrazi za mogucim prijetnjama, a kada na neku nai e, mozak postaje njome opsjednut. Stoga se cesto doga a da gubimo stvarnu percepciju našeg okruženja, koje je u biti prepuno pozitivnih stvari. Iako je zadatak ovog mehanizma da nas štiti (što je vjerojatno i razlog zašto je covjek opstao), pretpostavka je da nam u mnogim situacijama ide na štetu. No, naša okolina doista je puna pozitivnih stvari i jedino što trebamo uciniti je poceti uocavati ih. Možda ce nam to u pocetku biti teže (jer mozak vodi svoju politiku), no kroz vježbu i ponavljanje cak i njemu možemo doskociti. Miris mora, zalazak sunca, osmijeh drage nam osobe, fini rucak… To su stvari koje cesto izignoriramo i vrijeme je da im pocnemo davati na važnosti.

Zvuce li vam obiteljsko ljetovanje i odmor kao oksimoron? Žudite li za pravim odmorom nakon obiteljskog ljetovanja? Mislite li da tu nema pomoci? Ako ste na sva tri pitanja odgovorili potvrdno, možda bi vam dobro došle jednostavne strategije kako ipak odmoriti i uživati u godišnjem odmoru cak i ako vas ceka obiteljsko ljetovanje.

Izazovan godišnji odmor

Zaista nije mit da ljetovanje s obitelji ponekad može biti prilicno zahtjevno i umarajuce. Ljetujete li samo s partnerom i djecom, može vam se ciniti da pola stana selite na tih nekoliko dana. No bez obzira na tih pola stana koji ste preselili, nekako se uvijek dogodi da je nešto važno ostalo kod kuce. S druge strane, tri cetvrtine onoga što ste ponijeli uopce niste koristili. I tako se ovaj scenarij ponavlja iz godine u godinu i svaki put vas izbaci iz takta. Ako vam je ovo poznato – ne brinite, niste jedini. Doga a se i drugima. Nadalje, dok u svakodnevici ipak niste cijeli dan sa svojim najmilijima, na ljetovanju se situacija mijenja. Od kad otvorite oci pa sve do kad ih opet zatvorite, vaši najdraži su tu. I iako su vam dragi, osjecate se baš kao kada bi svaki dan za svaki obrok jeli istu hranu. Možda tu hranu zaista volite, ali nakon drugog dana vec vam je dosta. Slicno se doga a i s našim voljenima – dragi su vam i volite provoditi vrijeme s njima, no treba vam deset minuta mira i vremena gdje se možete praviti da ste na ljetovanje došli sami. I opet ponavljam – ako se ovo dogodilo vama, budite uvjereni da se doga a i drugima.

Što je vaša obitelj brojnija, brojniji su i razni zahtjevi oko najobicnijih stvari: što cete jesti, na koju plažu cete ici, koja mjesta obici… Ovom popisu nema kraja. A ponekad ni željama vaših najmilijih. U toj situaciji može se dogoditi da vaše želje i planovi nekako završe na dnu liste i da do kraja godišnjeg odmora ne do u na red. Jedino s cim se vracate nazad u svakodnevicu može biti frustracija zbog toga što se ništa nije odvilo onako kako ste vi zamislili.

Ako ljetujete s proširenom obitelji, tu zapravo možete sve navedene stavke koje vas potencijalno umaraju višestruko pomnožiti. Ajde, partnera ste sami birali pa postoji vjerojatnost da cete se ipak koliko toliko slagati oko nekih

VRIJEME UŽIVANJA

hr-hr

2022-07-23T07:00:00.0000000Z

2022-07-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282033330935701

Vecernji List