Večernji list

osjecajte se bolje

Riješite se navika koje negativno utjecu na vaše zdravlje

1 Dugotrajna buka

”Dugotrajna buka cesto nije nešto na što pacijenti misle dok ne dožive simptome gubitka sluha. Ne govorim samo o rock-koncertu, mislim i na brodove, košnju travnjaka, ali i usisavanju. Ako ste cesto izloženi takvoj buci, nosite cepice za uši koji ce zvuk ublažiti”, navodi dr. Elizabeth Blackburn za Eat This, Not That!

2

Kronicni stres

Kronicni stres može ubrzati starenje stanica i to se vidi na koži. “Telomeri su nastavci na DNA koji se stvaraju kako se on krati i djeluju kao zaštita od infekcija”, Ako su narušeni, ubrzavaju proces starenja. Stres je jedan od faktora koji sigurno utjece na skracivanje telomera.

3

UV zrake

Previše sunca može ubrzati proces nastanka malih bora, upozoravaju lijecnici, pa se treba skratiti vrijeme koje provodite na suncu. “To može ukljucivati vidljive i one ultracrvene zrake. Za starenjem uzorkovanim suncem postoji rješenje, a to je zaštitna krema s visokim faktorom i šešir”, navodi dr. Melanie Palm.

4

Negativne misli

”Znanstvenici su naucili kako nekoliko stvari može negativno utjecati na telomere, a jedna od njih je cinizam. Negativne misli može pratiti i ljutnja te misli da se drugim ljudima ne može vjerovati”, objašnjavaju strucnjaci. Ljudi koji njeguju negativne misli cesto imaju više problema s kardiovaskularnim bolestima, metabolickim problemima i cesto kod njih smrt nastupi prije nego nastupi starost.

5

Pušenje

Pušenje ubrzava starenje, a to ce se vidjeti na koži, ali i ispod nje. Ne samo da ce pušenje smanjiti elasticnost kože vec može i suziti krvne žile i tako smanjiti pritok kisika u kožu, a posljedica su bore. Nikotin je isto tako odgovoran za žute zube, ali i žuckastu boju kože.

ORDINACIJA

hr-hr

2022-07-23T07:00:00.0000000Z

2022-07-23T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282505777338261

Vecernji List