Večernji list

Sezona prehlada je počela, u kakvom je stanju vaš imunitet?

Maja Posavec, urednica

Dolazak jeseni često se čini i kao novi početak “začaranog kruga” brojnih prehlada, gripe, češćih infekcija koronavirusom i svih ostalih sezonskih bolesti i tegoba. Svi smo postali znatno oprezniji upravo zbog COVID-19, a uz zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu dodaci prehrani najpopularniji su saveznici jačanja imuniteta. O vitaminu C i D sigurno ste već mnogo toga čuli, ali razmišljate li koje ste vitamine zanemarili i previdjeli? Koje odabrati i kako će vam pomoći da ostanete zdravi ove jeseni i zime? Trebaju li vam uopće ako živite zdravo? Pobrinuli smo se da i na početku još jedne jeseni imate vodič, a farmaceut Tomislav Živko izdvojio je najvažnije informacije.

A paralelno s brigom o imunitetu nije naodmet da naučite čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima. Sva ona sitna slova i natpisi imat će vam znatno više smisla nakon što pročitate savjete nutricionistice Andree Bilandžije, koja si je dala truda i do u detalje objasnila kako prepoznati kvalitetne namirnice.

I kad napravite plan kako ćete u hladnim danima jačati imunitet, možete se posvetiti i radu na svojoj intuiciji te na socijalnim vještinama. I jedno i drugo možda je čak i previše zanemareno, potisnuto, premalo korišteno... I to baš u vremenu kad nam upravo nedostaje – razgovora bez nelagode, povezivanja sa samim sobom, prepuštanja osjećajima i prihvaćanja različitosti. Jer budimo iskreni, potrebno je tako malo da se osjećamo bolje, sretnije, veselije, poletnije...

TREBAJU LI VAM

UOPĆE DODACI PREHRANI AKO ŽIVITE

ZDRAVO? KOJE ODABRATI I KAKO IH

KORISTITI?

ORDINACIJA

hr-hr

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281543704794149

Vecernji List