Večernji list

Rizicni faktori

Puno je rizicnih faktora koji se povezuju s koronarnim bolestima i moždanim udarom, a neki su od njih bolesti u obitelji, na što ne možete utjecati, ili visoki krvni tlak, stanje na koje možete utjecati. Ne mora znaciti da ce se kod vas razviti bolesti srca ako “zadovoljavate” ove faktore, no što ih je više, to su vece šanse da ce se kod vas bolest razviti ne poduzmete li neke korake kako biste to sprijecili.

Promjenjivi cimbenici rizika: Tjelesna neaktivnost Upotreba duhanskih proizvoda Nezdrava prehrana

Visoka razina kolesterola u krvi Povišen krvni tlak/hipertenzija Prekomjerna tjelesna težina i pretilost

Nepromjenjivi cimbenici rizika Obiteljska anamneza Dijabetes

Ostali ucestali nepromjenjivi cimbenici rizika ukljucuju:

Dob:

Starenje je samo po sebi rizicni cimbenik za kardiovaskularne bolesti; rizik od moždanog udara povecava se svakim desetljecem nakon navršenih 55 godina.

Važno je i kojeg ste spola: muškarci imaju povecan rizik od srcanih bolesti u usporedbi s predmenopauzalnim ženama. Me utim, kad u u u menopauzu, rizik je kod žena slican riziku kod muškaraca. Rizik moždanog udara slican je kod muškaraca i žena.

Spol:

Socioekonomski status:

Slabiji socioekonomski status (siromaštvo) povecava rizik od srcanih bolesti i moždanog udara neovisno o tome gdje živite. Kronican stres, socijalna iskljucenost, anksioznost i depresija tako er povecavaju rizik.

ZDRAVO SRCE

hr-hr

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281663963878437

Vecernji List