Večernji list

Mogu li vitamini B skupine pomoci u zimskom periodu?

Najpoznatiji predstavnik ove skupine, vitamin B12 (kobalamin), pomaže nam osloboditi energiju iz hrane i proizvesti crvena krvna zrnca. Ako imate manjak ovog vitamina, možete se osjecati umorno, letargicno i slabo, što onda može utjecati i na vaše mentalno zdravlje. Neki ljudi s depresijom tako er mogu imati niske razine vitamina B12, a lijecenje nedostatka vitamina B12 može pomoci u lijecenju tog stanja. Najbolji izvori ovog vitamina su mlijeko i mlijecni proizvodi, jaja, meso, jetrica i riba, a nalazimo ga i u žitaricama. Ako smatrate da vaša prehrana ne osigurava dovoljan unos ovog vitamina, suplementiranje bi moglo biti dobra ideja.

Nedostatak vitamina B12 obicno slijedi i nedostatak vitamina B9, koji se naziva folat, te željeza. Vitamin B9 bitan je u slicnim procesima kao i B12, no jako je bitno da ga ima dovoljno u periodima intenzivnog rasta i razvoja, npr. kod adolescenata, djece te u trudnoci. Nedostatak vitamina B9 obicno uzrokuje slabost u mišicima, opcu slabost i nedostatak energije, osjecaj trnaca u rukama i nogama, stvaranje afti u ustima, probleme s vidom i depresiju. Vitamin B9 možemo pronaci u telecim jetricama, zelenom povrcu (npr. prokulicama), orašidima, grahu i grašku.

Osim nedovoljnim unosom putem hrane, nedostatak ova dva vrlo važna vitamina može biti uzrokovan slabom apsorpcijom u probavnom sustavu, mutacijama MTHFR gena i problemima s prehranom (npr. anoreksija, bulimija). Ako je uzrok nedostatka vitamina neka od bolesti probavnog sustava, razlozi su najcešce upalne bolesti crijeva (npr. ulcerozni kolitis), celijakija (osjetljivost na gluten), sindrom propusnog crijeva, razlicite intolerancije na hranu ili sindrom bakterijskog prerastanja. Svim spomenutim bolestima zajednicko je da se radi o poremecaju funkcioniranja crijevnog mikrobioma. Mikrobiom je skracen naziv za sve mikroorganizme koji su naseljeni u našem probavnom sustavu. Njihova uloga je apsorpcija vitamina i minerala, stvaranje hormona i nekih vitamina te probava. Ako je taj sustav narušen zbog loše prehrane, prekomjerne uporabe antibiotika ili stresom, dolazi do pada imuniteta, autoimunih bolesti, razlicitih psihickih bolesti te nutritivnih nedosta

VITAMINSKI DODACI

hr-hr

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281749863224357

Vecernji List