Večernji list

Vitamin D – vitamin sunca, koja je njegova uloga?

Vitamin D pomaže u održavanju zdravih kostiju, zuba i mišića. Nedostatak vitamina D može uzrokovati bolove i osjećaj umora. Može čak dovesti do rahitisa kod djece te bolova u kostima, poznatih kao osteomalacija, kod odraslih.

Uloga vitamina D u imunitetu sastoji se prije svega u njegovu utjecaju na poboljšavanje kvalitete crijevne mikrobiote, stabilizacije imunološkog sustava (budući da je 80% imunoloških stanica locirano upravo u probavnom sustavu) te ima funkciju da se veže na posebne receptore bijelih krvnih stanica, a aktivira ih da bi stvarali posebne peptide koji brane tijelo od stranih patogena.

Izvori D vitamina su žumanjci, masna riba, jetra i crveno meso. Izvor ovog vitamina je i naše tijelo, koje stvara 90% vitamina D iz Sunčeve svjetlosti putem kože. Preporuka za suplementaciju vitaminom D obično se veže uz dijagnoze poremećaja metabolizma kostiju, pada imuniteta te u zimskim periodima od kraja rujna do ožujka. U ljekarnama se može pronaći u obliku kapsula, uljne suspenzije ili sprejeva, samostalno ili u kombinaciji s vitaminom K (popularni K2D3). Uporaba vitamina D s vitaminom C i mineralom cinkom pokazala se vrlo korisnom u slučaju infekcije koronavirusom. Kod hospitaliziranih pacijenata s teškim oblicima COVID-19 primjena vitamina C i D smanjuje incidenciju zaprimanja u jedinice intenzivne njege, vrijeme provedeno na respiratoru i ukupnu smrtnost. Vitamin C, osim kao potpora imunološkom sustavu, koristan je i u mnogim drugim segmentima. On pomaže u stvaranju kolagena, složenog proteina, koji je vrlo važan za održavanje zdravlja hrskavice, vezivnog tkiva te daje čvrstoću zubnom mesu i koži. Najpoznatija klinička manifestacija manjka vitamina C naziva se skorbut.

Osoba koja ima skorbut ima simptome depresije, blijede je kože, gubi energiju, ima otvorene rane koje teško zacjeljuju i mogu joj ispadati zubi. Rizične skupine za pojavu deficita vitamina C su osobe s lošim prehrambenim navikama, pušači, alkoholičari, pacijenti na dijalizi i oboljeli od psihičkih bolesti. Dijagnoza se postavlja na temelju laboratorijskih nalaza ili putem uvida u prehranu osobe s nedostatnim unosom vitamina C te prisutnim kliničkim manifestacijama skorbuta.

Hrana koja je bogata vitaminom C jest voće (kivi, limun, grejp, acerola, camu camu) te povrće (rajčice, brokula, prokulice, kelj, cvjetača).

VITAMINSKI DODACI

hr-hr

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281784222962725

Vecernji List