Večernji list

SASTOJCI HRANE

Citanje deklaracija na prehrambenim proizvodima cesto zna biti mukotrpno i nejasno. Sitna slova, razne brojke, istaknuti natpisi, sve nas to cesto zbuni i na kraju se na emo usred trgovine prepunjene proizvodima da se pitamo što kupiti? Što je dobro, što nije? Što se isplati, što ne? Kojim natpisima vjerovati, kojima ne? Upravo zato, donosimo vam kratki vodic o citanju deklaracija kako bismo vas uputili u osnovne stavke na deklaracijama koje vam mogu uštedjeti vrijeme i novac pri kupnji željenih proizvoda.

Deklaracije vam mogu biti dobre smjernice za kupnju kvalitetnog proizvoda držite li se navedenih preporuka i trikova. Proucite proizvod koji kupujete prvi put i ne dajte se zavarati natpisima koji možda nisu opravdani. Usporedite nekoliko razlicitih marki i proizvo aca istog proizvoda i na ite onaj koji je sastavom najbolji i cjenovno pristupacniji. Dajte si vremena i proucite kakav je nutritivni sastav onoga što kupujete. Preduvjet razumijevanja je, naravno, i poznavanje nekih osnovnih cinjenica i preporuka o tome što vam konkretno treba – trebate li tražiti proizvod bogat proteinima, vlaknima ili pak niskomasni. Sve to ovisit ce o vašem zdravstvenom stanju i ciljevima koje želite postici. Ako niste sigurni na što ciljati u trgovini, posavjetujte se s nutricionistom koji ce vas jasno uputiti u to cega vam u prehrani treba više, a cega manje!

Sastojak hrane je svaka tvar, ukljucujuci aditive, koja je upotrijebljena pri proizvodnji ili pripremi hrane i koja je još prisutna u gotovom proizvodu, cak i u promijenjenom obliku.

U popisu sastojaka moraju biti navedeni svi sastojci hrane prema padajucem redoslijedu s obzirom na masu koja je utvr ena u vrijeme njihove upotrebe pri proizvodnji hrane.

S obzirom na to da su na deklaraciji sastojci hrane popisani padajucim redoslijedom, vrlo lako možete na brzinu procijeniti od cega je proizvod uglavnom sastavljen. Za primjer možemo uzeti šecer. Ako pod sastojcima na ete šecer na jednom od prva tri mjesta, možete u startu zakljuciti da je proizvod uglavnom bogat šecerom. Primjer neka budu pahuljice za dorucak. Tako u nekim mueslijima ili granolama pod sastojcima na drugom mjestu cesto stoji šecer što znaci da u sebi imaju dodanog šecera. S druge strane, možete naci i pahuljice odnosno mueslije koji se sastoje od cjelovitih pahuljica uz eventualni dodatak voca ili cokolade pa tako necete vidjeti šecer pod sastojcima (barem na prvim mjestima sastojaka). Ako ucestalo konzumirate pahuljice

SAVJET:

HRANA

hr-hr

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282252374397989

Vecernji List