Večernji list

PREHRAMBENE TVRDNJE

Energetsku vrijednost kolicine masti, zasicenih masti, ugljikohidrata, šecera, bjelancevina i soli.

za dorucak, ovakav izbor bio bi svakako bolji! Danas postoje i granole i pahuljice koje imaju dodatak sladila pa samim time nemaju ili imaju minimalno dodanog šecera pa cete me u sastojcima naci sladilo i ime sladila koje se nalazi u proizvodu. I takav proizvod može biti dobar izbor ako ucestalo konzumirate pahuljice ili vam je cilj skinuti koji kilogram viška.

ROK VALJANOSTI

Ako ste se ikad zapitali koja je razlika u oznaci “najbolje upotrijebiti do” i “upotrijebiti do” donosimo odgovor!

Rok valjanosti odnosno rok upotrebe je minimalni rok trajanja hrane. Minimalni rok trajanja hrane je datum do kojeg hrana pri pravilnom cuvanju zadržava svoja karakteristicna svojstva.

»Najbolje upotrijebiti do...« odnosi se na kvalitetu, tj. hrana ce biti sigurna za konzumaciju i nakon navedenog datuma ako se pravilno skladišti, ali u tom razdoblju može doci do promjene senzorskih svojstava, primjerice, može poceti gubiti okus, mijenjati teksturu i sl. »Upotrijebiti do kraja...« odnosi se na tocno odre en datum do kojeg hranu valja upotrijebiti i konzumirati, a nakon njegova isteka ne smije se konzumirati, cak i ako nema vidljive promjene u okusu i mirisu.

NUTRITIVNA DEKLARACIJA

U skladu s pravom EU, pretpakirana hrana koja se prodaje u EU mora nositi etiketu kojom se potrošace obavješcuje o njezinoj energetskoj i nutritivnoj vrijednosti. To se naziva “nutritivna deklaracija” i mora se nalaziti na ambalaži ili na etiketi koja je na nju pricvršcena. Nutritivna deklaracija mora sadržavati sljedece informacije:

jednostruko nezasicene masne kiseline višestruko nezasicene masne kiseline polioli škrob vlakna bilo koji od vitamina ili minerala dopuštenih zakonom ako se nalaze u znatnijoj kolicini, odnosno cine bar 15% preporucenog dnevnog unosa. SAVJET:

Deklaracije su najcešce prikazane na vrijednost od 100 g. Pritom je potrebno obratiti pozornost na to da nisu sva pakiranja u kolicini od 100 g što znaci da se vrijednosti s deklarcije ne odnose na cijelo pakiranje! Vrijednosti je potrebno preracunati na manju ili vecu gramažu ovisno o tome kako je pakiran proizvod.

ENERGETSKA VRIJEDNOST

S obzirom na sve vecu problematiku prekomjerne tjelesne mase i pretilosti, logicno je da je i interes za procesima mršavljenja i proizvodima koji tome pomažu sve veci. Energetska vrijednost odnosno kalorije kao mjerna jedinica za energiju uvijek nam privlace posebnu pozornost jer znamo da je unos energije povezan s našom tjelesnom masom. Na odre enim proizvodima možete naci tvrdnje poput “mala energetska vrijednost”, “smanjena energetska vrijednost” i “bez energetske vrijednosti”, no što to tocno znaci za potrošaca?

”Mala energetska vrijednost” - taj proizvod ne sadrži više od 40 kcal (170 kj)/100 g u krutome stanju ili više od 20 kcal (80 kj)/100 ml u tekucem stanju.

”Smanjena energetska vrijednost” - energetska vrijednost smanjena je u odnosu na istovrsnu ili srodnu hranu uobicajenog sastava najmanje za 30%.

”Bez energetske vrijednosti” - taj proizvod ne sadrži više od 4 kcal (17 kj)/100 ml.

Tako primjerice možete naci proizvod koji na sebi ima oznaku smanjena energetska vrijednost koji ce na istu kolicinu proizvoda od recimo 100 g imati najmanje 30 kalorija manje od uobicajenog proizvoda. Radi li se o proizvodu koji jedete u vecim kolicinama, možda ima smisla tražiti takav proizvod, no uz usporedbu cijene regularnog i takvog

SAVJET:

PROVJERA PRIJE KUPNJE

hr-hr

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

2022-09-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282256669365285

Vecernji List