Večernji list

Suplementi za zdravo srce

UZIMAJTE OMEGA-3 MASNE KISELINE, FOLNU KISELINU I ANTIOKSIDANT Q10

Tko želi živjeti dugo, mora voditi brigu i o zdravlju srca, što ukljucuje pravilnu prehranu i tjelovježbu, a novo istraživanje otkriva i kako možemo dodatno utjecati na zdravlje srca uz pomoc tri suplementa. Studija objavljena u magazinu Journal of the American College of Cardiology, koja se bavila analizom 900 klinickih studija i 27 vrsta mikronutrijenata, otkriva da odre eni suplementi imaju najveci utjecaj na zdravlje srca, a to ukljucuje omega-3 masne kiseline, folnu kiselinu i antioksidant Q10. – Rezultati istraživanja objavljenog tijekom prosinca 2022. godine u casopisu Journal of the American College of Cardiology upucuju na to da neki dodaci prehrani imaju potencijal pridonijeti produljenju i poboljšanju života direktno utjecuci na ishode razlicitih srcanožilnih oboljenja. Analizom podataka pokazano je da suplementacija omega-3 masnim kiselinama dovodi do smanjenja ukupnog broja srcanožilnih oboljenja, a time i smrtnosti. U isto vrijeme drugi dodaci prehrani (vitamini C, D i E i selen) nisu pokazali slican potencijal, a neki su se (beta-karoten) pokazali potencijalno štetnima – komentirao je dr. med. Kristijan ula, specijalist kardiolog iz Poliklinike Peric- Stanicic.

Riblje ulje

Prema rezultatima istraživanja, omega-3 masne kiseline, poznatije kao riblje ulje, mogu sniziti rizik od smrti kao posljedice kardiovaskularnih bolesti, a folna kiselina smanjit ce mogucnost moždanog udara. Antioksidant Q10 smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Upravo je ovaj prošireni pristup istraživanja pomogao da se odredi koji su to nutrijenti posebno važni za zaštitu srca, navodi dr. Simin Liu, profesor epidemiologije na sveucilištu Brown i glavni voditelj studije. – Istraživanja suplemenata obicno se svode na analizu jednog ili dva minerala, a mi smo odlucili procijeniti sve dostupne podatke i studije o mikronutrijentima, što je ukljucivalo i fitonutrijente i suplemente antioksidanata te njihov utjecaj na zdravlje srca i brojne kardiovaskularne bolesti – objašnjava.

Raznolika prehrana

Beta-karoten, prirodni pigment, dokazano je suplement koji nije pomogao zdravlju srca, piše u istraživanju. Pigment se u tijelu pretvara u vitamin A i može pojacati rizik od bolesti srca zbog toksicnosti. Može uzrokovati i mucninu, gubitak kose, ali i probleme s kostima, piše na stranicama Americke udruge za prevenciju. U istraživanju tako er piše i kako vitamin C, vitamin D i vitamin E nemaju nikakve direktne poveznice s dugorocnim zdravljem srca.

– Autori Peng An i suradnici zakljucuju da raznolikost prehrane s naglaskom na pojacan unos pojedinih dodataka prehrani može djelovati povoljno na zdravlje. Svakako su potrebna dodatna istraživanja u svrhu definiranja koje to podskupine mogu dodatno profitirati od predloženih mjera – zakljucio je dr. ula.

ORDINACIJA

hr-hr

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281556589960692

Vecernji List