Večernji list

SAMI OTKRIJTE KOLIKO KOLAGENA IMA VAŠA KOŽA

Kako se proizvodnja kolagena usporava tako i stanicne strukture postaju slabe, posljedicno se stanjuje koža i slabe obrambeni mehanizmi te je sklonija oštecenjima. Dolazi do tipicnog gravitacijskog vješanja kože uz stvaranje bora. Elasticnost je znatno manja kao i elasticnost tetiva i ligamenata. Kosa postaje beživotna, nokti lomljivi, a od dvadesete, godišnje se izgubi 1% vlastitog kolagena.

Imate li puno kolagena u koži, otkrit cete jednostavno: uštipnite kožu. Nakon što ste to ucinili, ona bi se trebala vratiti odmah na svoje mjesto, nešto poput želea. Ako se to dogodi, koža vam je puna kolagena. Autorica videa koja je ovim brzim testom osvojila društvene mreže je poznata influencerica Ava Lee, a cijeli koncept naziva “Žele koža”. Nemate li dovoljno kolagena, serumi koji sadrže hijaluronsku kiselinu su dobar odabir, ali i krema koja sadrži ceramide. Ako želite njezi dodati još malo pojacanja, možete na kremu nanijeti dodatni sloj balzama ili ulja. Proizvodnju kolagena stimulirat ce i glikolna kiselina ili retinol.

NAJBOLJA DIJETA U PROŠLOJ GODINI

Prema odabiru strucnjaka na jednom od vodecih portala za istraživanje podataka, U.S. News & World Report, dijeta Mayo klinike je proglašena najboljom u prošloj godini. Program traje 12 tjedana, ali dijeti je ustvari cilj zdrav nacin života. Puno je namirnica koje možete odabrati, cak šest razlicitih planova prehrane – originalan plan Mayo klinike, jednostavan plan, dijeta s puno proteina, zdrava keto dijeta, vegetarijanska i mediteranska prehrana. Ako cete pratiti originalni plan, on svaki dan za dorucak ukljucuje namirnice poput jagoda i tosta.

ANTISTRESNA ART TERAPIJA ZA ONKOLOŠKE PACIJENTICE

S ciljem otpuštanja stresa i približavanja modernih tehnika suocavanja s njim, Udruga Nismo same polaznicama je omogucila upoznavanje s umjetnošcu kao jednim oblikom terapije. Polaznice, koje nisu trebale imati nikakvo predznanje, iskustvo ni talent za likovnu umjetnost, tijekom radionice upoznale su tehniku string art, odnosno umjetnost koncem u boji, kojim se spajaju nanizane tocke ili cavlici kako bi se oblikovali geometrijski uzorci ili reprezentativni dizajni kao što su brodska jedra. Voditelj radionice Aleksandar Kovacevic predstavio je akrilno izlijevanje, ciji svojstveni efekti stvaraju posebno atraktivna djela.

ORDINACIJA

hr-hr

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281603834600948

Vecernji List