Večernji list

Jeste li u rizičnoj skupini?

Ana Abrahamsber g Dr.sc. Lada Šumilin, dr.med. specijalistica ginekologije i opstetricije

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Republici Hrvatskoj provodi se od 2012. godine i uključuje provođenje testa probira, odnosno uzimanje konvencionalnog Papa-testa prema smjernicama ginekoloških i citoloških društava koje su u skladu s EU smjernicama. Unatoč dobroj organiziranosti programa u kojem sudjeluju brojne institucije, informiranost pacijentica o karcinomu vrata maternice te općenito znanje o humanom papiloma virusu (HPV), nastanku i razvoju HPV infekcije te o mogućnostima cijepljenja protiv HPV-A zabrinjavajuće je mala. – Velik dio pacijentica ne zna da se Papa-test koristi u dijagnostici karcinoma vrata maternice i da je znatno manje pouzdan u otkrivanju karcinoma endometrija ili jajnika. Upravo je prvi korak u sprečavanju raka vrata maternice kontinuirano informiranje žena o nastanku bolesti i mogućnostima prevencije kako da bi preuzele odgovornost za svoje zdravlje i umanjile mogućnost nepovoljnih ishoda i komplikacija – ističe dr. sc. Lada Šumilin, dr. med. specijalistica ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Aviva.

Nedovoljna informiranost o ozbiljnosti, napredovanju i posljedicama karcinoma vrata maternice te o učinkovitosti redovitih ginekoloških pregleda u postavljanju rane dijagnoze kada je stopa izlječenja velika glavna je prepreka u borbi protiv ove ozbiljne bolesti. Liječnica ističe da je zbog svega toga iznimno važno podizanje svijesti i edukacija populacije na višoj razini koja bi, osim državnih institucija i ginekologa, trebala uključiti liječnike obiteljske medicine, srednje škole i roditelje.

– Adekvatan pristup informacijama putem letaka, interneta ili predavanja pomogao bi mladim ženama stjecanje uvida o važnosti zaštite pri spolnom odnosu, redovitih preventivnih ginekoloških pregleda te o mogućnostima i dobrobiti cijepljenja protiv HPV-A – navodi.

Zbog poboljšane dijagnostike u otkrivanju predstadija bolesti posljednjih godina primijećen je pad učestalosti karcinoma vrata maternice u gotovo svim zemljama svijeta i u Hrvatskoj. S relativno niskom incidencijom od 12.9/10000 žena, ne ubraja se više u deset vodećih zloćudnih bolesti kod žena, ali i dalje se smatra jednom od najčešćih malignih bolesti žena u dobi između 20 i 49 godina u Hrvatskoj – objašnjava dr. Šumilin te dodaje da je rak vrata maternice u 99,7 posto slučajeva uzrokovan infekcijom HPV-A.

Za razliku od HPV-A niskog rizika, koji uzrokuju nastanak genitalnih bradavica i blaže promjene stanica vrata maternice, HPV visokog rizika može uzrokovati teže premaligne i maligne promjene stanica vrata maternice. Od visokorizičnih tipova HPV-A najveći potencijal za razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice imaju tipovi 16 i 18.

Rizični faktori koji pogoduju infekciji HPVom i nastanku karcinoma vrata maternice su rano stupanje u seksualne odnose, broj partnera, loša higijena genitalnih organa, niži

Jedno od čestih pitanja u Ordinaciji je – kako se virus prenosi?

– Virus HPV-A prenosi se spolnim kontaktom. Većina ljudi bar je jednom u životu bila u kontaktu ili zaražena virusom. Najveći broj infekcija prođe nezamijećeno s obzirom na to da prisutnost virusa obično ne izaziva nikakve simptome. Drugo pitanje koje nerijetko zabrinjava pacijentice jest pitanje vremena kad su se zarazile. Infekcija virusom HPV-A može se aktivirati i izazvati promjene na stanicama nakon više godina mirovanja u klinički neaktivnom stanju. Zato je nemoguće utvrditi vrijeme kad je infekcija nastala i tko je od partnera prijenosnik zaraze. Ohrabrujuća je činjenica da većina infekcija prolazi spontano zahvaljujući imunološkoj reakciji organizma, što se odražava poboljšanjem nalaza Papa-testa u razdoblju od nekoliko mjeseci – objašnjava ginekologinja.

Kod malog broja žena dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima HPV-A može uzrokovati premaligne promjene vrata maternice ili u težim slučajevima nekontroliran rast stanica i rak. Za razvoj raka ovog sijela obično je potreban dulji period (10-15 godina). Zbog toga se najčešće dijagnosticira kod žena koje dugi niz godina nisu bile na ginekološkom pregledu.

Test koji otkriva abnormalnosti stanica

Probir, odnosno testiranje na rak vrata maternice osoba koje nemaju simptome omogućava rano otkrivanje abnormalnosti stanica vrata maternice u fazi kada su promjene izlječive. Tako se probirom može spriječiti nastanak i razvoj neizlječivog oblika raka.

– Primarni test probira za karcinom vrata maternice je Papa-test. Radi se o jednostavnom, neinvazivnom uzorkovanju malih količina stanica iz rodnice, površine i kanala vrata maternice, nakon čega slijedi mikroskopska analiza uzorka u citološkom laboratoriju. Kod normalnog nalaza Papatesta nisu nađene promijenjene stanice. Abnormalan nalaz tog testa upućuje na prisutnost promijenjenih stanica i zahtijeva dodatne dijagnostičke pretrage i liječenje, ovisno o stupnju odnosno težini promjena. Daljnja obrada uključuje testiranje na HPV, kolposkopiju (promatranje vrata maternice pod mikroskopom), a kod težih promjena biopsiju (uzimanje uzorka tkiva maternice za patohistološku dijagnozu) i konizaciju (dijagnostičko-terapijski postupak uzimanja većeg dijela tkiva vrata maternice, tzv. konusa, koji se dalje šalje na patohistološku analizu) – ističe liječnica. Prema Nacionalnom programu

ranog otkrivanja raka vrata maternice u Republici Hrvatskoj, optimalan interval između dva Papa-testa (ako su prethodni nalazi bili uredni) je tri godine u životnoj dobi od 25 do 49 godine i pet godina u dobnoj skupini od 50 do 64 godine.

Narušena kvaliteta života

– Suočavanje s dijagnozom raka vrata maternice, nerijetko u već uznapredovalom stadiju, negativno utječe na kvalitetu života oboljelih žena. Dolazi do znatne promjene dotadašnjih životnih okolnosti s pojavom brojnih kratkoročnih i dugoročnih fizičkih i psihičkih problema. Žene se suočavaju s boli, strahom, tjeskobom prije i tijekom liječenja. Radikalnost opsežnih operativnih zahvata i lokalna terapija zračenjem imaju niz nuspojava, od visoke razine akutne boli tijekom liječenja do naknadnog razvoja kroničnih tegoba poput umora, kronične boli u području rodnice, mokraćnog mjehura, crijeva, razvoja seksualnih problema, promjena reproduktivnih mogućnosti, financijskih poteškoća, otežane socijalne adaptacije te stvaranja manje vrijedne slike o vlastitom tijelu nakon terapije – naglašava ginekologinja. Dostupnost informacija, kontinuirana profesionalna podrška u sklopu savjetovanja i edukacija iznimno su važni u procesu liječenja jer djeluju pozitivno na psihičko i fizičko

U kojoj se dobi poziva djecu na cijepljenje protiv HPV-A?

Djevojčice i dječake organizirano se poziva na cijepljenje u 8. razredu osnovne škole. S obzirom na to da je od uvođenja cjepiva u svijetu, pa tako i Republici Hrvatskoj, prošlo već više od 15 godina, opsežna znanstvena istraživanja pružila su čvrste dokaze da s cijepljenjem treba započeti u ranijoj životnoj dobi.

Iako je cjepivo dostupno svima, kakav je odaziv?

Smatramo da bi odaziv na cijepljenje mogao biti bolji, s obzirom na to da nam je osigurano sve kako bismo ostvarili ciljeve koje su, s ciljem prevencije širenja bolesti uzrokovanih HPV-OM, na globalnoj razini postavile Svjetska zdravstvena organizacija i Europska komisija. Osigurano nam je besplatno cjepivo za oba spola, uvršteno u Nacionalni plan i program imunizacije kao preporučeno i dobrovoljno. Cijepimo 9-valentnim cjepivom, postoji podrška svih nadležnih institucija, imamo “school based program”, što znači da se cijepljenje organizirano provodi u nadležnim školskim ambulantama, a tu je i dodatno cijepno mjesto u Zagrebu, posebno za nadoknadni program cijepljenja protiv HPV-A.

Naime, Grad Zagreb je, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, osigurao dodatni punkt za cijepljenje mladih koji su to propustili u okviru redovitog cijepnog obuhvata u 8. razredu. Od travnja 2022. godine svim osobama do 25. godine života osiguravamo mogućnost da, osim u Službi za školsku i adolescentnu medicinu našeg Zavoda, propušteno cijepljenje nadoknade na zajedničkom punktu u Centru za zdravlje mladih u Heinzelovoj 62a, i to ponedjeljkom. Moramo se pohvaliti da bilježimo velik odaziv na cijepljenje studenata upravo na ovoj lokaciji.

Sve to još nije dovoljno kako bismo mogli reći da se približavamo idealnom cijepnom obuhvatu, ali ipak se tijekom svih ovih godina, zahvaljujući suradnji stručnjaka raznih profila, predanom radu na edukaciji, cijepljenju i probiru pitamo tko se ne bi cijepio protiv raka?

Možemo li ipak bolje?

Moramo reći da je napravljen velik iskorak u cijepljenju protiv HPV-A. U nekim županijama Hrvatska je na samim počecima imala izuzetno nizak obuhvat procijepljenosti, ali obuhvati cijepljenih protiv HPV-A ipak rastu. Uvjereni smo da će, nastavimo li ovako neumorno raditi, i rezultati biti vidljivi.

Kome se roditelji mogu obratiti za sve informacije vezano za cjepivo?

Roditeljima su na internetskim stranicama županijskih zavoda za javno zdravstvo dostupne informacije o radnom vremenu nadležnog školskog liječnika njihove djece, broju telefona, adresi elektroničke pošte te se tim putem mogu javiti i postaviti bilo koje pitanje koje ih muči ili razgovarati o nedoumicama vezanim uz cijepljenje. Pozivamo ih da nas kontaktiraju bez zadrške jer ne postoje “glupa” pitanja, samo možemo razjasniti nejasnoće ili eventualne nedoumice kojih, nakon svega što smo do danas napravili vezano uz cijepljenje protiv HPV-A, više ne bi trebalo biti puno. Usporedbe radi, Portugal, nama vrlo slična zemlja u kojoj je manje toga dostupno nego što je u Republici Hrvatskoj, ima procijepljenost od 90%. Preuzmimo odgovornost za svoju djecu i osigurajmo im zdraviju i sigurniju budućnost!

REAGIRAJTE NA VRIJEME

hr-hr

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281685438979572

Vecernji List