Večernji list

Što učiniti?

Ivana Rimac Lesički, portalzdravlje.hr

Savjet je da se sve osobe starije od 65 godina kao i kronični bolesnici cijepe protiv gripe. Izuzetno je bitno jačati imunitet pa u tu svrhu preporučujemo uzimati C vitamin, D vitamin u većim dozama, B vitamin i cink. Što se liječenja tiče, bitno je reći da antibiotik nije lijek izbora za virusne infekcije i da je to pogreška koja se radi jer antibiotike treba čuvati za bakterijske infekcije i kada to liječnik procijeni. Treba se hidrirati, odnosno uzimati puno tekućine, antipiretike – lijekove za spuštanje povišene tjelesne temperature. Osobe sa simptomima respiratornih infekcija trebaju ostati doma, štiteći sebe, ali i bližnje te sve ostale. U slučaju pogoršanja stanja u smislu otežanog disanja, bolova u prsima i povišene temperature koja traje dulje od tjedan dana, svakako se treba javiti u ambulantu hitne – kaže prim.dr. Saša Srića.

B. Kaić: COVID-19 nikada neće nestati. Pretvorit će se u endemsku bolest i stalno ostati s nama

– Mislim da COVID-19 nikada neće nestati. Pretpostavljam da će se pretvoriti u endemsku bolest koja će se zauvijek ostati među nama i javljati se u manjim ili većim valovima. Nije neobično da je u Kini došlo do velikog porasta oboljelih od COVID-A, s obzirom na to da su skoro tri godine imali vrlo nisku razine transmisije virusa u populaciji, zahvaljujući vrlo strogim mjerama u zajednici. Sad kad su mjere popustile, a zbog niske cirkulacije je mali udio stanovništva bio u kontaktu s virusom, odjednom velik broj osjetljivih ljudi dolazi u kontakt s virusom i obolijevaju. Ne očekujem da zbog toga nastane neki problem na globalnoj razini, jer u većini ostatka svijeta veliki je broj stanovnika već bio u kontaktu s virusom. Dodatno, za sada nema naznaka da se u Kini javila neka nova (pod)varijanta. Po svemu sudeći, oboljenja u Kini izazivaju iste (pod) varijante koje su cirkulirale ili cirkuliraju u Europi. Što se tiče novog soja koji se širi po SAD-U, nije još sasvim jasno koliko je opasan. Čini se da je možda nešto zarazniji od ovih podvarijanti COVID-A, koje dominiraju u Europi, ali nema za sada naznaka da izaziva teže oblike bolesti nego dosadašnje podvarijante omikrona – kazao je dr. sc. Bernard Kaić.

Zdravlje za sve – temelj je ideologije prof. Andrije Štampara. Tako je najkraće i najtočnije Štamparov rad iznijela prof. Stella Fatović- Ferenčić, jedna od sugovornica za posebno izdanje Večernjeg lista, Hrvati koji su mijenjali svijet. U tom velikom projektu, započetom netom pred pandemiju, moj je zadatak bio Štampar. Ovo nije tekst o njemu, ali jest o onomu što je utemeljio – prevenciji i opismenjavanju naroda. Organizacijski revolucionarni potezi, promjena paradigme i reforme obilježavali su Štamparov rad. Svemu tomu težimo i danas kad je u pitanju zdravlje. Danas je, točnije rečeno, to više od težnje jer je prvi put zdravstvena pismenost postala dio reforme zdravstva.

A i temelj je nastanka web-odredišta portalzdravlje.hr koji s magazinom Ordinacija i Večernjim listom upravo zdravstvenoj pismenosti nizom aktivnosti i konkretnih postupaka namjerava dati poziciju koja je nužna. Maksimalna suradnja sa strukom i administracijom, plasiranje isključivo provjerenih i utemeljenih informacija o zdravlju slijede u našoj zajedničkoj organizaciji čiji je početak uvodna konferencija 31. siječnja. Zdravstvena pismenost, prevencija, odnosno očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti, aktivna uloga svakog pojedinca u zdravstvenom sustavu i javne ustanove u funkciji zdravlja više su nego jednom istaknuti smjerovi zdravstvene administracije. U tijeku su zakonske izmjene, ministar zdravstva Vili Beroš iznio je definirane aktivnosti za koje su osigurane i financije.

Kroz ovaj projekt kao odgovorni mediji s ozbiljnim utjecajem u smislu dostupnosti i čitanosti velikom broju građana naše zemlje, na neki način i obavezom smatramo svojim znanjem i kredibilitetom doprinijeti ovoj temi. Da se lišimo ikakvih definicija, zdravstvena pismenost kao termin najkraće rečeno znači sposobnost pojedinca da dobije, razumije i

primjeni osnovne zdravstvene informacije kako bi donio ispravne odluke o zdravlju. U Hrvatskoj se pojam zdravstvene pismenosti danas veže uz aktualnu reformu zdravstva. Upravo je ministar Beroš u svakom svom predstavljanju reforme naglasio preventivu, zdravstvenu pismenost, a cak ide i šire – promjenu paradigme. I naglašava da ima jasan plan aktivnosti, ali i financijska sredstva da to ostvari.

– Nema tu brzih rješenja, trebamo se spremiti na postupne i dugotrajne promjene. Cilj nam je kroz promjene u zdravstvu naglasiti nužnost promjene paradigme, a to znaci da nam za zdravlje nacije ne treba biti u fokusu blizina bolnice nego zdrave životne navike. Nastojat cemo osnažiti gra ane za mogucnost donošenja zdravih odluka kako bi imali aktivnu ulogu u ocuvanju i svog zdravlja i zdravlja svojih bližnjih. Zato se u reformi zdravstva, kada govorimo o konkretnim mjerama za povecanje zdravstvene pismenosti, nikoga ne kažnjava nego upravo suprotno nastoji se educirati gra ane i pojacati njihovu aktivnu ulogu u zdravstvenom sustavu, a zdravstveni sustav organizirati da omoguci svakom gra aninu što bolju brigu o svom zdravlju, komentira nam ministar Beroš.

Tako er naglašava kako je kljuc u edukaciji. Uvodimo novi projekt Javne ustanove Prijatelji zdravlja, kako bi sve javne ustanove bile u funkciji zdravlja od vrtica do domova za stare i nemocne. Prva faza projekta obuhvaca odgojno-obrazovne ustanove, i to vrtice i osnovne škole. A istovremeno se uvodi i edukacija svih gra ana koja ce se organizirati kroz posebne jedinice domova zdravlja. Jer, zdravlje je prvo, navodi ministar zdravstva isticuci ulogu zdravstvenog sustava u povecanju zdravstvene pismenosti. Sustava koji ce gra anima pružiti uvjete i mogucnosti da se mogu brinuti o svojem zdravlju. – Konkretna mjera toga jesu najavljeni preventivni zdravstveni pregledi dok ce se uvoditi i novi nacionalni preventivni programi. Ne podcjenjujem izazove koji su pred nama, ali nema nam druge nego da svi zajedno djelujemo u postizanju pozitivnih promjena zakljucio je ministar zdravstva.

Što biste učinili da jednim klikom na internetu možete pristupiti recentnim svjetskim medicinskim znanjima, metodama, postignućima, lijekovima, liječenju bolesti, udžbenicima za medicinare, priručniku za građane i pacijente, bazama lijekova HALMED-A i HZZO-A... Na hrvatskom jeziku i – besplatno! E pa to je moguće zahvaljujući HEMED-U. Pristup je omogućen na stranici www.hemed.hr, kao i putem mobilne aplikacije. Više od deset tisuća stranica vrhunskih medicinskih znanja iz cijeloga svijeta 300 liječnika prevelo je za kolege, studente, ali i pacijente. Projekt je jedinstven u svijetu, multimodalan, digitaliziran i široko dostupan. Riječ je o golemom doprinosu edukaciji ne samo liječnika i studenata medicine nego i o razumijevanju i olakšavanju terapijskog procesa bolesnicima.

Provjerene medicinske informacije struci i građanima

Jednako je važno što HEMED pridonosi zdravstvenoj pismenosti svih građana. A u poplavi nevjerodostojnih unijeti provjerenu informaciju jedno je od postignuća tog važnog društvenog projekta. Hrvatska elektronička medicinska edukacija – HEMED projekt je pokrenut prije više od šest godina. U njemu surađuju struka i industrija primjerom javnog i privatnog partnerstva.

Nositelj projekta je Hrvatska liječnička komora, partner je Inovativna farmaceutska inicijativa, a idejni začetnik je dr. med. Željko Ivančević i tvrtka Placebo.

HEMED je multimodalna internetska platforma na hrvatskom jeziku.

Glavna karakteristika HEMED-A leži u tome što on nije samo mjesto za edukaciju već i platforma međusobno povezanih sadržaja. Njegove glavne funkcionalnosti su, pored pretraživanja sadržaja knjiga po ključnim pojmovima, interaktivno povezivanje različitih knjiga i interaktivno povezivanje svake medicinske knjige i priručnika za pacijente s bazom lijekova HALMED-A i listom lijekova HZZO-A.

K boljim ishodima liječenja

Projekt HEMED približava najnovije svjetske medicinske spoznaje, suvremene dijagnostičke metode i principe liječenja te potiče njihovu pravovremenu primjenu u kliničkoj praksi. Studije pokazuju da trajna izobrazba liječnika i zdravstvena pismenost građanstva vode poboljšanju ishoda liječenja.

Na ovaj način partneri u projektu žele osnažiti zdravstvenu prosvijećenost građana i pridonijeti podizanju kvalitete liječenja. To će u konačnici poboljšati zdravstvene ishode i unaprijediti zdravlje hrvatskih građana. HEMED je ujedno doprinos digitalizaciji društva i društveno odgovoran projekt. I naš zajednički poklon zajednici, kažu suradnici u projektu.

NA STRANICI WWW.HEMED.HR, KAO I PUTEM MOBILNE APLIKACIJE, DOZNAJTE SVE O LIJEKOVIMA, LIJEČENJU, KAPITALNIM MEDICINSKIM IZDANJIMA...

Jednostavan digitalni pristup

Dr. Željko Ivancevic, dr. med., specijalist pulmolog KBC-A Split, glavni je urednik projekta HEMED.

Cijeli profesionalni vijek, kako istice, medicinska znanja želi približiti kolegama lijecnicima, studentima i pacijentima. S mrežom istomišljenika ušao je u projekt. A rezultat su brojna vrijedna, vrhunska medicinska izdanja i prirucnik za pacijente. Suvremena svjetska medicinska znanja i dostignuca sada su lijecnicima, studentima i pacijentima dostupna digitalnim putem, besplatno. HLK s više od 20.000 lijecnika glavni je nositelj projekta HEMED i s partnerima ga razvija vec nekoliko godina. HEMED je, istice dr. sc. Krešimir Luetic, dr. med, predsjednik HLK, inovativan i multimodalan, jedinstven suvremeni projekt. On struci i javnosti donosi relevantna strucna izdanja u elektronickom obliku. Sve je dostupno jednim klikom.

SEZONSKE BOLESTI

hr-hr

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281771338325492

Vecernji List