Večernji list

Konzilijarna zdravstvena zaštita

AA1 – konzilijarni pregled

Ambulantni pregled specijalista po učinjenoj obradi, postavljenoj dijagnozi i uvedenoj terapiji na koji se morate naručiti u roku od 90 dana od izdavanja uputnice. Ova uputnica uključuje i prijeoperativnu obradu. Realizirati jeu treba u roku od 180 dana od dana narudžbe.

A2 – kontrolni konzilijarni pregled

S istim rokom narudžbe i realizacije kao i kod A1 uputnica te s gotovo identičnim opsegom usluge (izuzetak je prijeoperativna obrada). S ovom uputnicom (kao i s A1) možete obaviti i nužnu dijagnostiku u sklopu pregleda (na primjer EKG uz kardiološki ili RTG uz pregled traumatologa).

A3 – dijagnostička pretraga (prva)

Postavljanje dijagnoze, preventivnog djelovanja, praćenje kroničnih bolesnika ili prijeoperativne pripreme kao i uzimanje i slanje materijala na patologiju, citologiju i mikrobiologiju. Kao i kod A1 i A2 uputnica, liječnik specijalist daje preporuku o daljnjim obradama, liječenju i uvođenju/izmjeni terapije. Rok za narudžbu na temelju ove uputnice je 90, a za realizaciju 365 dana od dana narudžbe.

A4 – drugo mišljenje prema indikaciji izabranog doktora

Uključuje mišljenje o utvrđenoj dijagnozi ili preporučenoj terapiji ili dijagnostici. Po dobivanju uputnice, naručiti se treba u roku od 90 dana. Rok za realizaciju je 180 dana od narudžbe.

A5 – konzultacija (uputnica bez osigurane osobe)

Specijalistički pregled na kojem pacijent nije potreban jer umjesto njega s liječnikom specijalistom komunicira liječnik obiteljske medicine konzultirajući se putem interneta. U CEZIH stiže enalaz specijalista. Rok za realizaciju uputnice je 30 dana.

A6 – kontrolna dijagnostička pretraga

U razdoblju od godine dana od dana narudžbe (koja treba biti u roku od tri mjeseca od izdavanja uputnice) s ovom uputnicom idete k specijalistu i na kontrolu zbog ranije utvrđene dijagnoze. Doktor specijalist može izdati preporuku o daljnjim obradama, preporučiti ambulantno liječenje, liječenje u dnevnoj bolnici, hospitalizaciju te preporučiti uvođenje/izmjenu terapiju.

ZA LAKŠE SNALAŽENJE

hr-hr

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281840057802228

Vecernji List