Večernji list

Doktore

POSJETITE WWW.ORDINACIJA. VECERNJI.HR I POSTAVITE PITANJE NAŠIM STRUCNJA CIMA. ONI CE ODGOVORITI U NAJKRACEM ROKU. SAVJET MOŽETE POTRAŽITI I U NAŠOJ BAZI, KOJA IMA VIŠE OD 13.000 STRUCNIH ODGOVORA

Ocuvan vrat maternice važan je tijekom zaceca jer tvari iz cervikalne sluzi poticu sazrijevanje spermija, a tijekom trudnoce služi kao mehanicka i imunološka zaštita ploda koji se razvija u materištu. Operacijskim uklanjanjem dijela (konizacija) ili cijelog vrata maternice (trahelektomija) remete se funkcije vrata maternice. Rizik komplikacija tijekom trudnoce kao što su krvarenje, prsnuce plodovih ovoja, kasni spontani pobacaj i prijevremeni poro aj veci je što je operacija opsežnija. Prevencija i pravovremeno lijecenje vaginalnih infekcija, periodicno ultrazvucno mjerenje duljine vrata maternice

nakon konizacije, vaginalna primjena progesterona, mirovanje i suzdržavanje od spolnih odnosa osnovne su mjere u pracenju takvih trudnoca. Nakon trahelektomije radi se profilakticka serklaža, odnosno opšivanje istmicnog dijela maternice, kako bi se nadomjestila funkcija vrata maternice.

Mirovanje kod kuce i izbjegavanje spolnih odnosa su obavezni, a cesto je potreban nadzor u bolnici. Primjenjuju se protuupalni lijekovi, lijekovi za sprecavanje kontrakcije maternice te kortikosteroidi za poticanje sazrijevanja fetalnih pluca. Cilj nadzora je dostignuti barem 34 tjedna gestacije radi postizanja dovoljne fetalne zrelosti, a poro aj se vecinom dovršava carskim rezom.

Da biste planirali trudnocu, najprije trebate pricekati rezultat patohistološke analize tkiva nakon rekonizacije/trahelektomije sa zdjelicnom limfadenektomijom. Vaše zdravlje je sada prioritet.

ZDRAVLJE

hr-hr

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281917367213556

Vecernji List