Večernji list

PREHRANOM DO ZDRAVLJA

Kako prehranom uspostaviti normalnu ph-vrijednost i što je alkalni nacin života, otkrijte iz pera dr. Stephana Domeniga u knjizi “Alkalna prehrana”

Naša tijela mogu biti ili alkalna ili kisela. Kako bismo bili zdravi, dobro se osjecali i s lakocom obavljali svakidašnje poslove, naš ph morao bi biti neutralan ili blago alkalan – izme u 7,3 i 7,5. Nažalost, zbog suvremenog nacina prehrane, ph je obicno mnogo manji, odnosno kiseliji, i stoga se osjecamo umornima, bezvoljnima, nadutima, opcenito – loše. Uz to, s godinama tijelo postaje kiselije, a to prouzrocuje raznovrsne teškoce, od srcanih bolesti do gubitka pamcenja. Vec više od 100 godina nacela nacina življenja i prehrane koja je postavio austrijski lijecnik F. X. Mayr i koja su predstavljena u “Alkalnoj prehrani” pomažu desecima tisuca ljudi da uvedu red u svoju prehranu, oslobode se suvišnih kilograma i bolje se osjecaju. Nema ovdje brojenja kalorija ni carobnih dijeta – rijec je samo o tome kako se osjecati bolje s pomocu zdravije, manje kisele prehrane i ravnoteže izme u tjelovježbe i odmora.

U ovoj fantasticnoj knjizi prepunoj jednostavnih i korisnih te lako primjenjivih savjeta pronaci cete i 14-dnevni plan s dnevnim jelovnicima i raznovrsnim alkalnim receptima. Medicinski dokazan pristup poboljšanju zdravlja, “Alkalna prehrana” sadržava sve što vam je potrebno kako biste postigli i održali ravnotežu i životnu energiju. U nastavku iz knjige izdvajamo poglavlja koja objašnjavaju što je alkalni nacin života, zašto imate višak kiseline u tijelu, kako to prepoznati te popis 20 alkalnih namirnica.

ŠTO JE ALKALNI NACIN ŽIVOTA?

Koliko cesto jedete brzo, s nogu ili kasno navecer? I koliko se cesto osjecate umorno, bez snage, a trbuh vam je nadut? To su pouzdani znakovi da tijelo trpi zbog previše kiseline. Rješenje je alkalna kura. Ona ce vas napuniti energijom i dovesti u red metabolizam kako biste opet imali onoliko energije kao prije.(...) Alkalna kura je mocan program pomla ivanja koji ce vas promijeniti iznutra prema van. Prvi su plodovi obicno smanjenje težine, povecana vitalnost i bolji ten, tonus kože i sjaj kose – zbog cega se cesto naziva tretmanom za ljepotu. Nagradit ce vas tako er cvršcim kostima, boljim raspoloženjem, boljim radom mozga i snažnijim obrambenim sustavom. Iako je to možda jedan od njezinih najpoznatijih plodova, alkalna kura nije program za mršavljenje. Cilj je programa pomoci vam da otkrijete svoju prirodnu, zdravu tjelesnu težinu. Vaše tijelo želi biti zdravo; i bilo je zdravo. To možete postici tako što cete ocistiti tijelo od toksina i nauciti koje ce vam namirnice i navike pomoci da budete bolje.

HRANA

hr-hr

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282243784728052

Vecernji List