Večernji list

Aktivna prevencija

1 Prioritet

Najprije ce se pozivati gra ani koji najmanje dvije godine nisu koristili zdravstvenu uslugu izabranog lijecnika, a koji imaju iznad

40 ili 45 godina. Podaci me u županijama tu se dosta razlikuju. Navedena dobna granica postavljena je jer je najviše onih od 40 do 45 godina koji nisu bili kod svog doktora, njih 22 posto.

2 Županijske razlike

Dosad analizirani podaci pokazuju da kod svojeg obiteljskog lijecnika najviše osoba u dobi od 45 do 64 godine nije bilo u Istarskoj županiji, njih 13,4 posto. Taj je postotak najmanji u Krapinsko-zagorskoj županiji, njih 5,4 posto. Udio osoba od 65 godina i više koje nisu koristile uslugu lijecnika obiteljske medicine u zadnje dvije godine najveci je u Licko-senjskoj županiji (7,2 posto), a najmanji u Krapinsko-zagorskoj županiji (1,8 posto).

5 Javne ustanove – prijatelji zdravlja

Ministarstvo zdravstva povezalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja te HZJZ kako bi svi zajedno utemeljili projekt Javne ustanove – prijatelji zdravlja. Edukacija o higijenskim navikama, prehrani i tjelesnoj aktivnosti tako bi morala krenuti strukturirano i temeljito od najranije životne dobi.

3

Prevencija kod djece

Osnivanjem radne skupine za unapre enje preventivnih djelatnosti kod djece revidirat ce se svi trenutacni programi, ali i izraditi prema potrebi novi preventivni programi i pregledi za djecu. Pokrece se novi Nacionalni program probira i ranog otkrivanja porodicne hiperkolesterolemije, uz strucnu suradnju akademika Željka Reinera. Rano otkrivanje nasljednog kolesterola pocet ce od školske dobi, a cilj je otkriti ovu bolest u najranijoj fazi i sprijeciti daljnji razvoj kardiovaskularnih bolesti te smrti.

4 Novi nacionalni preventivni programi

Pad mortaliteta od raka dojke u RH petu godinu zaredom uz odaziv od 60 posto na preventivne preglede pokazuje mogucnosti i važnost nacionalnih preventivnih programa. Nisu svi tako uspješni, a najvece promjene slijede programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Cilj je povecati odaziv na taj program, o cemu se trenutacno razgovara s nizom strucnih organizacija. Pokrece se novi nacionalni program za rano otkrivanje melanoma, iza cega stoji akademkinja Mirna Šitum. Tako er, nedavno je pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice te je u pripremi Nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti.

ORDINACIJA

hr-hr

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

2023-01-28T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282428468321780

Vecernji List