Večernji list

ZDRAVSTVENA PISMENOST

Zanemarivanje smetnji pogoršava stanje

Kada zdravstvene smetnje počnu, od velike je važnosti za ishod liječenja da ih ne zanemarite. Što ranije zatražite pomoć, to je veća vjerojatnost da će se smetnja ili bolest moći izliječiti, da će pri tome biti potrebna manja količina lijekova i da će liječenje trajati kraće. Zanemarivanje smetnji dovodi do toga da se bolest polako razvija, napreduje i postane kronična. Tada je liječenje dugotrajnije i zahtijeva dužu prilagodbu na novonastalo stanje, kaže doc. dr. sc. Janković.

Naučite se snalaziti u sustavu

Jednom kad “uđete u zdravstveni sustav”, važno je da se u njemu naučite snalaziti. Nisu svi ljudi zdravstveni radnici, ne razumiju svi različite postupke kojima će biti podvrgnuti. Ne znaju svi djelovanje različitih lijekova koje će morati uzimati ni brojne zdravstvene preporuke koje će dobiti. Za ishod i, u konačnici, cijenu liječenja od velike je važnosti razina poznavanja i razumijevanja vlastite bolesti, naglašava doc. dr. sc. Janković. Svaki pacijent treba znati svojim riječima opisati osnove bolesti koju ima, kako je nastala i što se to u organizmu događa, a nije zdravo.

Kako doznati najvažnije informacije?

Uobičajeno je da pacijenti, kada dođu na pregled, osjećaju strah, neizvjesnost, ali i stid. Sve to može se olakšati u kvalitetnom razgovoru s liječnikom ili drugim zdravstvenim radnikom. – Tijekom pregleda čut ćete niz stručnih izraza, od kojih veliku većinu ne razumijete. Liječnici često objašnjavaju vašu dijagnozu na vama neodgovarajući način. Ima li tu pomoći? Naravno da ima.

Slobodno prekinite svoga sugovornika i postavite mu pitanje. Molite ga da vam jednostavno i razumljivo objasni ono što vas zanima, savjetuje doc. dr. sc. Janković.

To može biti neka dijagnostička pretraga koju ćete morati obaviti, preporuka za uzimanje lijeka ili lijekova, količina i ritam njihova uzimanja. Može biti neka preporuka o promjeni načina prehrane ili vrste hrane i vježbe koje ćete morati raditi da vratite izgubljenu kondiciju.

ZDRAVLJE

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281633899491770

Vecernji List