Večernji list

Alergije Liječenje imunoterapijom

KAKO BI SE POSTIGLA TOLERANCIJA NA ODREĐENI ALERGEN, PACIJENTU SE DAJE STANDARDIZIRANI PRIPRAVAK TOG ALERGENA

Na svoje je pacijente primjenjuje dr. med. Ivana Vučemilović Šimunović, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske pulmologije, koja vodi i vlastitu polikliniku za djecu u Zagrebu.

Imunološka reakcija

– Pristup liječenju alergijskih bolesti do sada je uglavnom bio simptomatski, odnosno pacijentu su se propisivali lijekovi koji ublažavaju simptome na očima i/ili nosu ili simptome donjih dišnih puteva, a to su antihistaminici, inhalacijski kortikosteroidi, Ventolin ili u težim slučajevima i sistemski kortikosteroidi. Specifična imunoterapija nije novost, poznat je njezin učinak već stotinjak godina, a do unazad četrdeset godina primjenjivala se subkutanim injekcijama, odnosno pod kožu bolesnika. S ciljem poboljšavanja sigurnosti u primjeni lijeka, uvedena je sublingvalna imunoterapija. Prateći brojne kliničke studije koje potvrđuju učinkovitost specifične imunoterapije, s povjerenjem se mogu preporučiti kao optimalno liječenje bolesnika s dokazanim alergijskim bolestima dišnog sustava. U Hrvatskoj se primjenjuje dugi niz godina, ali nažalost, sublingvalna imunoterapija nije na osnovnoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i pacijent sam snosi troškove lijeka – započinje dr. Vučemilović Šimunović.

Riječ je o standardiziranom pripravku alergena koji se daje pacijentu s ciljem postizanja tolerancije na taj alergen. Pokreće se, naime, imunološka reakcija te dolazi do smanjenja stvaranja alergen-specifičnih protutijela i sinteza blokirajućih protutijela. Tijekom terapije dolazi i do sma

njenja alergen-specifične upale, smanjuje se aktivacija i naseljavanje drugih upalnih stanica. Takva terapija dovodi do dugotrajnog mijenjanja imunosnog odgovora, a to se očituje i godinama nakon što je terapija završena.

Bolja kvaliteta života

Lijek se primjenjuje prije same sezone alergija, primjerice prije polinacije breze, lijeske ili ambrozije, a cijena je oko 500 eura za cijelu sezonu koja traje do šest mjeseci. Preporuka je da se i dalje uzimaju uobičajeni lijekovi za suzbijanje alergijskih reakcija, no njihova se količina smanjuje već nakon prvog ciklusa imunoterapije. Doza održavanja, odnosno liječenje traje tri do pet godina i provodi se ovisno o alergenima kontinuirano tijekom cijele godine ili diskontinuirano samo u određenim mjesecima tijekom godine, prije sezone, kod bolesnika alergičnih na peludne alergije.

– Teško je reći da će alergija nestati u potpunosti, no riješimo je se u toj mjeri da nam kvaliteta života bude dobra, a simptomatski nam lijekovi jako malo trebaju ili nam uopće nisu potrebni. Pristupiti takvoj terapiji mogu već djeca starija od pet godina, a prednost je ako se krene na vrijeme, odnosno dok su simptomi izraženi samo na gornjem dišnom putu, i takvom se hiposenzibilizacijom čak može spriječiti razvoj astme kod djece – ističe naša sugovornica.

Nakon što se pacijenta alergološki obradi, dokaže se postojanje alergije, postavlja se indikacija na specifičnu imunoterapiju. Ako pacijent nema kontraindikacija, može se započeti s liječenjem. Procedura je takva da pacijent sam kupuje lijek. Ranije ga se nabavljalo u Sloveniji, no danas ga ima i u našim ljekarnama ili se može nabaviti posredstvom poliklinika.

– Primjena počinje pod liječničkim nadzorom, pacijent mora biti zdrav, bez akutne bolesti, uz postignutu dobru kontrolu astme, odnosno urednu plućnu funkciju – pojašnjava dr. Ivana Vučemilović Šimunović.

– Kod pacijenata koji su prošli takav vid liječenja postupkom specifične imunoterapije prezentacija bolesti je slabija, a kvaliteta života bolja. Manje posežu za simptomatskim lijekovima, manje izostaju iz posla ili škole, riječ je o dugoročnijem rješenju kojim se utječe na tijek alergije. Pokazalo se da se hiposenzibilizacijom može prevenirati razvoj novih alergija, što je također velika prednost – kaže ova pedijatrica.

Komplementarna metoda

Kada govorimo o nuspojavama ovakve terapije, u ranijim primjenama lijeka pod kožu sistemske su reakcije bile daleko izraženije, u smislu angioedema i urtikarije, bronhospazma, pa i anafilaktičkog šoka.

Lijek se primjenjuje prije same sezone alergija – prije polinacije

breze, lijeske ili ambrozije, a cijena je oko 500 eura za cijelu sezonu koja traje

do 6 mjeseci

ZDRAVLJE

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281724093804986

Vecernji List