Večernji list

Peludnu alergiju u Hrvatskoj ima oko 10 posto stanovništva

Koliko je točno alergijskih bolesnika u Hrvatskoj, teško je znati, a statistika kojom se barata u javnosti, ističu stručnjaci, u stvarnosti je zasigurno daleko veća. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, procjena je da u Hrvatskoj 7 do 10 posto stanovništva boluje od peludne alergije, a 3 do 5 posto pati od astme.

Po definiciji, alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca. Alergije može imati svatko, bez obzira na dob, iako su češće kod osoba koje imaju alergijske bolesti u obitelji.

Zbog alergija je, uz zdravlje, narušena i kvaliteta života, ističu u HZJZ-U.

Svjetska zdravstvena organizacija definira, navode oni, kvalitetu života u širem smislu kao percepciju pojedinca o njegovoj poziciji u kulturološkom, društvenom te okolišnom kontekstu. Uz fizičke zdravstvene simptome koje ima alergičar, tu su i posredni problemi kao češći izostanci s posla zbog bolovanja, što umanjuje prihode, te s fakulteta, iz škole i vrtića, što utječe na proces učenja. Može se govoriti i o većim troškovima za receptne i bezreceptne lijekove, inhalacije, posjete slanim sobama, pročišćivače zraka,aspiratore i papirnate rupčiće... Nedostatak sna, posebice kod simptoma alergijskog rinitisa, uzrokuje lošiju kvalitetu sna pa je takva osoba, poručuju, i danju umorna i bez dovoljne koncentracije, zbog čega joj je smanjena i radna učinkovitost.

Normalnu tjelesnu težinu u Hrvatskoj ima samo 34 posto građana. Podatak je to iz Europske zdravstvene ankete ( EHIS). No, i brojka koja upućuje na alarm kad je u pitanju debljina i javno zdravlje. Debljina kao javnozdravstveni problem i faktor rizika za niz kroničnih bolesti istaknuta je i u posljednjim reformskim mjerama. Više od 60 posto odraslih građana Hrvatske bori

RESPIRATORNE BOLJKE

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281758453543354

Vecernji List